5/26/2015

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΧΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΟΛΥΜΠΟΥ» ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση της Ομάδας Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και της συμβολής του Μηχανικού Ολύμπου στην υπόθεση αυτή.
Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στη διαδρομή του «Αντάρτικου Μονοπατιού» που διασχίζει την Ολύμπια πλευρά της Κοιλάδας των Τεμπών. Πολλές στάσεις διέκοπταν την διαδρομή και γίνονταν διάφορες αναφορές στην ιστορικότητα και την σημαντικότητα των μνημείων των Τεμπών. Δυστυχώς κάποια απ’ αυτά ήδη καταστράφηκαν και πολλά άλλα βρίσκονται σε φάση διάλυσης – κατάρρευσης. 

Στην επιστροφή και κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων πλατάνων και της δροσερής πηγής του Αγ. Παντελεήμονα (Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Τεμπών) υπήρχε έκθεση φωτογραφίας και ακούγονταν αντάρτικα τραγούδια. Εκεί έγινε και η τεκμηριωμένη ανακοίνωση της ημερομηνίας (αρχές Μάη 1942) και της δημιουργίας της πρώτης αντάρτικης ομάδας του ΕΛΑΣ στην Ελλάδα (στον Κάτω Όλυμπο, γνωστής και ως Γόννων).

Σ’ αυτό το καταπληκτικό περιβάλλον ακούστηκαν αντάρτικα τραγούδια και αφηγήσεις της δράσης του «Μηχανικού» στον Κάτω Όλυμπο και συγκεκριμένα στην Κοιλάδα των Τεμπών από τον σύνδεσμο του Αντώνη Αγγελούλη (Βρατσιάνου), Γιώργου Δούλου. Αναφέρθηκε στην ανατίναξη της «53» αμαξοστοιχίας, τα σαμποτάζ, την λειτουργία ενός τμήματος του δικτύου πληροφοριών, κ.λ.π.

περισσότερα  στο μπλοκ  http://arxeiothiki.blogspot.gr/

5/09/2015

Iστορικός περίπατος στην Κυψέλη.10 ΜΑΗ 2015


Iστορικός περίπατος στην Κυψέλη
Στάσεις
---- Δημοτικό Φ. Νέγρη 63: Επίθεση Άγγλων σε συγκέντρωση του Λόρδου Βύρωνα (12/12/44).
---- Υακίνθου και Κίου (πλατεία) - Αστυνομικό Τμήμα: Μάχη και κατάληψη από τον ΕΛΑΣ στις  πρώτες μέρες του Δεκέμβρη.
---  Κασταλίας μεταξύ Χιλιανδαρίου και Κερκύρας - Βίλα «Ίλιον Τρώας»: Επιταγμένο κτίριο για τις ανάγκες της πολιτοφυλακής του ΕΛΑΣ Κυψέλης. Χρησιμοποιήθηκε και σαν χώρος αιχμαλώτων.
---  Σκοπέλου και Γιαννιτσών: 2η μόνιμη φρουρά του ΕΛΑΣ κατά την κατοχή.
--- Σκύρου και Κερκύρας: Το 1ο φρουραρχείο του ΕΛΑΣ Κυψέλης (1942).
 --- Οδός Κυψέλης (μεταξύ Κεφαλληνίας και Ιθάκης): Μάχη ΕΠΟΝ και γερμανικής περιπόλου. Σκοτώνεται ο ΕΠΟΝίτης Σκορδίλης και τραυματίζεται ο Γρ. Δάκαλης. 
 --- Σχολή Ευελπίδων (σημερινά δικαστήρια): Η μεγάλη μάχη στις 9-10/12/44