Ενδεικτικές φωτογραφίες (φωτορεπορτάζ) και σελίδες με θέματα κυρίως Ελληνικά από το τετρασέλιδο φυλλάδιο/περιοδικό με τίτλο ΦΩΤΟΝΕΑ που μοιραζόταν δωρεάν στην Ελλάδα την περίοδο 1945-1946 απο την A.G.I.S. (Αγγλοελληνικη Υπηρεσία Πληροφοριών). Ενας ιδανικός συνδιασμός φωτογραφίας και κειμένου/λεζάντας για ενημέρωση/προπαγάνδα στην Ελλάδα από τις Αγγλικές Υπηρεσίες αμέσως μετά την απελευθέρωση απο τους κατακτητές.
Ενδιαφερον επίσης είναι στην μετακατοχική Ελλάδα, οι πρώτες καταγραφές φωτογραφικών εκθέσεων σαν μέσο/εργαλείο πολυποίκιλης "πληροφόρησης" της κοινωνίας.
http://www.youtube.com/embed/EAwByiX1_Hs
Ενδιαφερον επίσης είναι στην μετακατοχική Ελλάδα, οι πρώτες καταγραφές φωτογραφικών εκθέσεων σαν μέσο/εργαλείο πολυποίκιλης "πληροφόρησης" της κοινωνίας.
http://www.youtube.com/embed/EAwByiX1_Hs
Διαπλεκόμενα της AGIS και MME.
απόσπασμα απο το αρθρο Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Ο ρόλος Αγγλων, CIA και Κων. Μητσοτάκη
http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=17.05.2008,id=92012408,97666296
Το κλιμάκιο της βρετανικής υπηρεσίας Πολιτικού και Ψυχολογικού Πολέμου (προπαγάνδας) που στάλθηκε στην Ελλάδα μετονομάστηκε σε «Συμμαχική Υπηρεσία Πληροφοριών» (AIS - Allied Information Service) και οι πρώτοι εκπρόσωποί της έφτασαν στην Ελλάδα αμέσως μετά την απελευθέρωση της Αθήνας, στις 16 Οκτωβρίου 1944. Η AIS ανέλαβε καθήκοντα στο αρχηγείο του στρατηγού Σκόμπι, στο Τρίτο Σώμα του βρετανικού στρατού, «για τον έλεγχο και την καθοδήγηση της κοινής γνώμης στην Ελλάδα».
Την επομένη της άφιξής του στην Ελλάδα, το τμήμα της AIS εξέδωσε το πρώτο ημερήσιο ενημερωτικό φυλλάδιό της και πολύ σύντομα άρχισε να συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση και ήλθε «σε επαφή με τον Τύπο, τους υπεύθυνους του ραδιοφώνου όπως και με το συνδικάτο των ιδιοκτητών κινηματογράφων».(1)
Στις 6 Απριλίου 1945 η AIS άλλαξε όνομα και αποκαλούνταν επίσημα πλέον Αγγλο-ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών (AGIS).
Σε αυτή την υπηρεσία εντάχθηκε μεταξύ άλλων και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Αλλά για να υποστηριχθεί καλύτερα ο αντιβασιλέας, θα έπρεπε να ενισχυθεί και η επιρροή στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα η παρουσία στο χώρο του Τύπου που επηρεάζει την κοινή γνώμη. Τις πρώτες ημέρες του 1945, ο Βρετανός πρεσβευτής Λίπερ ενημέρωσε την κυβέρνησή του ότι ο Γ. Καρτάλης «εξασφάλισε» την εφημερίδα «Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα για την υποστήριξή του όπως και «των απόψεων του Δαμασκηνού», που συνέπλεαν με εκείνες των Βρετανών. Ο Λίπερ πληροφόρησε τον Τσόρτσιλ ότι η γραμμή της «Ελευθερίας» θα ήταν «αντικομμουνιστική της αριστεράς» και χρηματοδότης της θα ήταν «ένα νεαρό μέλος της οικογένειας Μπενάκη της γνωστής φίρμας βαμβακιού στην Αλεξάνδρεια». (2) Με τον Πάνο Κόκκα εκδότη της «Ελευθερίας» είχε στενό προσωπικό και πολιτικό σύνδεσμο ο Κ. Μητσοτάκης, που την εφημερίδα του ενίσχυε «γενναιόδωρα και πλουσιοπάροχα».(3)
Η «Ελευθερία» είχε προσλάβει αρκετούς δημοκρατικούς δημοσιογράφους, που ήταν αμέτοχοι των τεκταινομένων στα παρασκήνια, τότε που ο εκδότης της εφημερίδας έκανε στροφές και ελιγμούς για να βρεθεί σε αρμονία με συγκεκριμένα κέντρα αποφάσεων..........
σημ.:
1) PREM 3/213/17, Λίπερ προς Ιντεν, 3.1.1945. Φ. Οικονομίδης, «Το Σύνδρομο του Οδυσσέα», σσ. 39,49
2)Αρχεία Φ.Ο., FO 371/48233, R 155, Ιανουάριος 1945
3) Οικονομίδης, «Πόλεμος, Διείσδυση και Προπαγάνδα», σελ. 173
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου