12/05/2013

"Το ελληνικό Κατύν" εκδ. Ρήγας 1945. αναφορα σε νεκρους του Δεκεμβρη του 1944

αναπαραγωγη των εκδοσεων ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ
http://eteriafotografizontas.blogspot.com/2009/06/2-44.html
.......
"Συνεργεία ειδικά οργανώθηκαν για να βγάζουν από τα πτώματα τα μάτια να κόβουν τα μέλη και να τα εκθέτουν έτσι ανίερα ακρωτηριασμένα ώστε να διαπιστώνεται η “βαρβαρότητα” των ελασιτών. ...
Αυτά είναι τα μέσα που χρησιμοποίησαν. Και τώρα για απόδειξη παραθέτουμε μια σειρά από αδιάψευστα περιστατικά που αποδείχνουν τα πάρα πάνω. Είναι αδύνατο να γραφτούν όλα όσα έχουμε εξακριβώσει. Όμως είναι αρκετά για να δώσουν μια αποστομωτική απάντηση στους κλασικούς συκοφάντες."

1. Χαράλαμπος Μαλισιάκος,
Σβορώνου 12, προστάτης 5 παιδιών. Όλη η γειτονιά ξέρει πως σκοτώθηκε από βλήμα όλμου στις 28 Δεκέμβρη μαζί με 10 άλλους έξω απ’ το εργοστάσιο Ναθαναήλ… Στις εφημερίδες γράψαν πως σφάχτηκε μαζί με 40 άλλους στα κάτω Πατήσια.
2. Αικατερίνη Βήχου, ετών 75, Ευαγ. Καστρινάκης ετών 37, Ελένη Καστρινάκη ετών 27 και το παιδάκι τους Λευτέρις 1,5 ετών
σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι τους (Μακεδονίας 44) από όλμο και τους έθαψαν στον Άγιο Μελέτη. .. εκτέθηκαν  στο Περιστέρι.
3. Σπύρος Γεωργίου Βενιέρης, 22 χρονών,
Ακομινάτου 64. Τραυματίστηκε από πολυβόλο τανκς στις 12 του Δεκέμβρη και πέθανε την ίδια μέρα. Το πτώμα του μεταφέρθηκε στον Άγιο Βασίλη της οδού Μετσόβου. Από εκεί παράλαβε τον νεκρό γυιό της η άτυχη μάνα του και τον έθαψε στον Άγιο Σπυρίδωνα.... πτώματα “κατακρεουργηθέντων”.
4. Ο Γρηγόριος Λέριος,
κάτοικος Παλαιών Σφαγείων, χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα ενώ αγόραζε τσιγάρα στη στάση Χαροκόπου. Μεταφέρθηκε στην κλινική Σκανδαλάκη όπου πέθανε. Θάφτηκε έξω από την κλινική μαζί με άλλους νεκρούς. Οι εφημερίδες γράψανε πως “εξετελέσθη” από τον ΕΛΑΣ.
5. Γιάννης Φαφούτης (Ματζαγριωτάκη 17, Καλλιθέα). Σκοτώθηκε από βλήματα τανκ ...Το πτώμα του βρέθηκε ακρωτηριασμένο.
6. Τάσος Ιερόπουλος, ετών 61,
συνοικισμός Σκοπευτηρίου Καλλιθέας. Τραυματίστηκε από αδέσποτη σφαίρα και πέθανε στο νοσοκομείο στις 17/12/44. Το Γενάρη παρουσιάστηκε σαν “αγρίως εκτελεσθείς, υπό των ελασιτών”.
7. Στάθης Παπαδάκης, 18 ετών,
από τον Υμηττό (Ερασινίδου 34). Τραυματίστηκε και πέθανε. Οι δικοί του τον θάψαν στον Άγιο Αρτέμη. Στις 22 του Φλεβάρη η αστυνομία υποχρέωσε τη μάνα του να ξεθάψει το πτώμα του και να το αφήση εκτεθειμένο για πολλές μέρες στη Ζωοδόχο Πηγή της Καισαριανής.
8. Σπύρος Βεντήρης,
Σούλα 31. Σκοτώθηκε ανήμερα του Αγίου Σπυρίδωνος στην οδό Γ’ Σ/βρίου από εγγλέζικο τανκ. Τον θάψαν στο Γ’ Νεκροταφείο. Αργότερα βρέθηκε κατακρεουργημένος και χωρίς μάτια στο Περιστέρι, ....
9. Ευάγγελος Γιανίρης.
Πέθανε από φυσικό θάνατο. Τον περιλάβαν στον κατάλογο των “αγρίως σφαγιασθέντων”.
10. Στο δασύλλιο της Αγίας Τριάδος (Βύρωνας) ξέθαψαν στις 20 του Φλεβάρη περί τα 50 πτώματα ελασιτών που είχαν σκοτωθεί στις μάχες. Τα φόρτωσαν σ’ ένα φορτηγό αυτοκίνητο με την επιγραφή “οι δολοφονηθέντες από τον ΕΛΑΣ” ...
11. Στις 12 του Δεκέμβρη το μεσημέρι ο γενικός αρχίατρος Δημήτριος Μπέλιας
σκοτώθηκε από ριπή πολυβόλου βρεταννικού τανκ στη διασταύρωση των οδών Ζαΐμη και Στουρνάρα. Το πτώμα του έμεινε στο σημείο που έπεσε 3-4 μέρες. Μια νύχτα η Εθνική Αλληλεγγύη σήκωσε το πτώμα του στρατηγού και το έθαψε κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τη νεκρόσιμη ακολουθία έψαλε ο παπάς του Αγίου Βασιλείου, στον τάφο του δε τοποθετήθηκε ξύλινος σταυρός με τα’ όνομά τους και δάφνινος στέφανος.... αγρίως κατακρεουργηθέντα από τον ΕΛΑΣ.
12. Κοντά στην έπαυλη Σκουλούδη στον Πειραιά βρίσκεται ένα πηγάδι. Εκεί πρόχειρα, γιατί δεν υπήρχε άλλο μέρος, είχαν ταφεί καμιά δεκαριά πτώματα. Δυο ήταν γέροι που πέθαναν από φυσικό θάνατο, τρεις σκοτωμένοι από αδέσποτες και οι άλλοι ελασίτες νεκροί από τις μάχες. Τα ξέθαχαν αργότερα όλα, τα πολλαπλασίασαν επί είκοσι και είδε το φως η “ιστορία” “Το φρέαρ της επαύλεως Σκουλούδη. Διακόσια πτώματα φέροντα καταφανείς κακώσεις, θύματα της αγριότητας των κουκουέδων”.
13. Η αδελφή Μαρία Πανά
υπηρετούσε στο Ασκληπιείο νοσοκομείο Βούλας και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. . Απ’ τις 20 ως τις 29 του Δεκέμβρη υπηρέτησε στο συνεργείο του ΕΛΑΣ συνοικισμού Υμηττού μαζί με 5 άλλες αδελφές και ένα γιατρό. Τη νύχτα της 29 του Δεκέμβρη με την προοπτική πως θα μπαίναν στο συνοικισμό οι Άγγλοι, ολόκληρο το προσωπικό του χειρουργείου ξεκίνησε για το Κορωπί για να πλαισιώσει το μετακινούμενο χειρουργείο. Άγρια χιονοθύελλα ξέσπασε όταν οι αδελφές και οι γιατροί ανέβαιναν στον Υμητό... Η αδελφή ηρωίδα Μαρία Πανά δεν μπόρεσε να ανθέξει. Ξεψύχησε εκεί. Στις 26 του Φλεβάρη 1945 οι εφημερίδες “Βραδυνή” και “Ασύρματος” δημοσίεψαν την εξής είδηση: “Ο ιατροδικαστής κ. Ψημάρας ανεύρεν εις τον Υμηττόν το πτώμα της νοσοκόμου Μαρίας Πανά, ήτις συλληφθείσα υπό των ελασιτών, αφού εκακοποιήθη και εβιάσθη, εξετελέσθη”.
14. Στις 3 του Γενάρη πέθανε από κρίση μυοκαρδίτιδας η Βασιλική Φράγγου, 65 χρονών,
(τέρμα της οδού Θήρας). Οι δυο κόρες της τη θάψαν στον περίβολο του Αγίου Σπυρίδωνα στα Σεπόλια.... Ο τάφος ήταν άδειος. Τους είπαν πως το πτώμα βρίσκουνταν στο Περιστέρι... “Αγρίως κρεουργηθείσα υπό των δολοφόνων του ΕΛΑΣ”.
15. Η Μαρίκα Π. Κωνσταντινίδου
ετών 27 (οδός Παλαμηδίου) σκοτώθηκε από όλμο που έπεσε μέσα στην κουζίνα του σπιτιού της και της πήρε το κεφάλι. Την κήδεψαν και την έθαψαν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Το πτώμα της βρέθηκε φρικωδώς παραμορφωμένο στο Περιστέρι “προς αναγνώρισιν” ...
16. Στις 29 του Σεπτέμβρη 1944, δυο βδομάδες δηλαδή πριν απ’ τη φυγή τους, οι Γερμανοί έκαναν επίθεση στο Πυριτιδοποιείο και έκαψαν 60 σπίτια δεξιά και αριστερά στην Ιερά οδό. Πιάσανε και 70 πατριώτες και τους εκτέλεσαν. Απ’ αυτούς οι 45 θάφτηκαν σε κοινό τάφο έξω απ’ τον Άγιο Σπυρίδωνα (Πυριτιδοποιείο). Στο ίδιο μέρος θάφτηκαν το Δεκέμβρη και 15 ελασίτες που σκοτώθηκαν σε μάχες. Τα 60 αυτά πτώματα τίμιων αγωνιστών ξεθάφτηκαν το Γενάρη .... Οι αρχές βεβαίωσαν πως όλοι αυτοί “εξετελέσθησαν από τον ΕΛΑΣ Κοκκινιάς, αφού προηγουμένως εβασανίσθησαν απανθρώπως”.
17. Ο ελασίτης Ευάγγελος Καπετανάκης
(Μονεμβασίας 24) έπεσε στη μάχη του τάγματος χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Η οικογένειά του πήρε το πτώμα του και το έθαψε στον περίβολο της Οικοκυρικής Σχολής Χαροκόπου. Μαζί του θάφτηκαν και άλλοι δυο νεκροί των μαχών. Το Γενάρη ...ηταν θύματα της θηριωδίας του ΕΛΑΣ.
18. Στην οδό Ροΐδη αριθ. 22 καθότανε ο σπουδαστής του Πολυτεχνείου Κωνστ. Τσακάκης
ελασίτης που σκοτώθηκε στις 7 του Δεκέμβρη στη μάχη του Πολυτεχνείου. Τον Οχτώβρη είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του το χωριανό του Γιώργο Δεσποτάκη, που είχε φέρει από την Κρήτη ένα γυάλινο μάτι της θείας του για να το αντικαταστήσει επειδή ήταν λίγο σπασμένο. Στις 7 του Γενάρη οι εθνοφύλακες μπήκαν στην περιοχή και λεηλατούσαν τα άδεια σπίτια. ... το γυάλινο μάτι και την άλλη μέρα η κοινή γνώμη μάθαινε πως βρέθηκαν κουβάδες από βγαλμένα μάτια
19. Ο δικηγόρος Σπύρος Αλεξίου,
κάτοικος Παγκρατίου και μέλος του ΚΚΕ σκοτώθηκε στην 5 του Δεκέμβρη. ... Το Γενάρη το πτώμα του βρέθηκε...... στο Περιστέρι. Έφερε την επιγραφή: “Εσφαγιάσθη αγρίως υπό των ελασιτών”.
20. Η Πιπίτσα Εξηντάρη, έγκυος μαζί με τα τρία παιδιά της, τα δυο μικρά παιδιά της Στάσας Νιούζαμ ένας Μωσαΐδης μαζύ με τη μητέρα του και ο Παντελής Βλαδιμέρης
όλοι κάτοικοι Περιστερίου σκοτώθηκαν από τους άγριους βομβαρδισμούς του στόλου στο Περιστέρι. Αργότερα τα εννέα αυτά πτώματα είχαν εκτεθεί για αναγνώριση και μπήκαν στον κατάλογο των αγρίως σφαγιασθέντων υπό του ΕΛΑΣ.
21. Στις 22 του Δεκέμβρη ο Μωϋσής Τσανακαλιώτης,
ετών 32, κάτοικος συνοικισμού Απόλλωνος, οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης 11, σκοτώθηκε από όλμο την ώρα που πήγαινε στο μπακάλη κοντά στου Σαπόρτα όπου είναι μια γεφυρούλα. Μαζί με τον Τσανακαλιώτη σκοτώθηκαν και δυο γρηές που βάδιζαν στο μέρος εκείνο. ..σαν δολοφονημένο απ’ τον ΕΛΑΣ και...
22. Το Δεκέμβρη πέθανε απ’ την καρδιά της στην οδόν Αριστοτέλους πάροδος Σεπολίων η μητέρα της κυρίας Ειρήνης Μοιροπούλου
πεθερά του συναγ. Παπαχρυσάνθου της ΕΛΔ. Θάφτηκε στον Άγιο Σπυρίδωνα κοντά στα Σεπόλια. Αργότερα το πτώμα της βρέθηκε στο Περιστέρι με κομένη τη μύτη .....
23. Η Ειρήνη Βασιλάκη
(Ασκληπιού 85) τραυματίστηκε θανάσιμα στις 15 Δεκεμβ. 1944 από αγγλικό πολυβόλο στη γωνιά Ασκληπιού – Σμολένσκη. Μεταφέρθηκε στο Πολιτικό Νοσοκομείο όπου και πέθανε στις 16 Δεκεμ. 1944....
24. Στο νοσοκομείο του ΙΚΑ (Κομουνδούρου 4) νοσηλεύονταν τις μέρες του Δεκέμβρη πάνω από 300 τραυματίες. Πολλοί πέθαναν στο Νοσοκομείο και άλλοι έπαθαν ακρωτηριασμούς από γιατρούς. Επειδή δεν ήταν δυνατό να ταφούν και οι νεκροί και τα ακρωτηριασμένα μέλη εκεί κοντά, μεταφέρθηκαν τις πρώτες μέρες του Γενάρη ύστερα από ενέργεια του προσωπικού στο Περιστέρι όπου και θάφτηκαν. Αργότερα τα πτώματα και τα μέλη μεταφέρθηκαν και παρουσιάστηκαν στην έκθεση των εγκλημάτων του ΕΛΑΣ.
25. Στις 26 του Δεκέμβρη σκοτώθηκε από βλήμα όλμου η Καλλιόπη Πακαβού,
το πτώμα εκτέθηκε για αναγνώριση, επειδή είχε σφαγιασθεί από τον ΕΛΑΣ. Ο γυιός της Πακαβού απεκάλυψε πως δεν επρόκειτο για σφαγιασμό και ζήτησε και έθαψε το πτώμα της μητέρας του. Έπειτα από δυο μέρες το ξέθαψαν πάλι και το εξέθεσαν για αναγνώριση.
26. Η Νίτσα Γελέου
σκοτώθηκε στις 26 του Δεκέμβρη από τανκ. ... “αγρίως εκτελεσθείσα από τον ΕΛΑΣ”.
27. Ο Ελευθέριος Τσούγκας
πέθανε στις 20 του Δεκέμβρη στο σπίτι του στην οδόν Ασκληπιού 41. Η βεβαίωσις του γιατρού λέει πως πέθανε από φόβο, θάφτηκε στον Άγιο Νικόλαο (Πευκάκια). Αργότερα το πτώμα του βρέθηκε εκτεθειμένο στο Περιστέρι για αναγνώριση με τα μάτια βγαλμένα και σε εφημερίδα γράψανε πως εκτελέσθηκε από ελασίτες…
28. Ο μαχητής του ΕΛΑΣ Ιωάννης Ψαθάς
τραυματίστηκε θανάσιμα από πολυβόλο στις 24 του Δεκέμβρη και πέθανε. Το πτώμα του μεταφέρθηκε στο Νεκροταφείο Γκύζη όπου και θάφτηκε.... Η “Εστία” έγραψε πως εκτελέστηκε από ελασίτες.
29. Ο Δημήτριος Σαρρής,
ετών 48, πέθανε από φυσικό θάνατο στις 14 του Γενάρη. Θάφτηκε στο Νεκροταφείο Αναστάσεως στο 6ο τμήμα αριθ. Τάφου 239. ...
30. Ο δυναμιτιστής ελασίτης του 1ου λόχου Ι τάγματος 3ου Συντάγματος Θοδωράκης Ιωάννης σκοτώθηκε στις 3 του Γενάρη από σφαίρα στην καρδιά... Οι εφημερίδες γράψανε πως ο “εθνικιστής” Θοδωράκος σκοτώθηκε από τους ελασίτες.
31. Η Βαρβάρα Αλαμάνου
(Χρυσουπόλεως 16, Γκύζη) σκοτώθηκε από αγγλικόν όλμο.
32. Στο συλλαλητήριο στις 3 του Δεκέμβρη τραυματίστηκε ο Γεώργιος Γεωργιάδης.
Μεταφέρθηκε στο Πολιτικό Νοσοκομείο όπου και πέθανε στις 6 του Δεκέμβρη. ...
33. Ο Διονύσιος Σταματελάτος
τραυματίστηκε στις 7 του Δεκέμβρη και πέθανε στις 22 του Δεκέμβρη στο Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας. ...θάφτηκε στο 3ο Νεκροταφείο στον Άγιο Γιώργη. Τον ξεθάψανε και το μεταφέρανε στο Περιστέρι όπου στις 12 του Γενάρη είδε το πτώμα η μητέρα του Κωνσταντίνα σε καλή κατάσταση. Στις 13 του Γενάρη πήγε να το παραλάβει και το είδε με βγαλμένα τα μάτια, ανοιχτό το στόμα και κομμένη τη γλώσσα. Διαμαρτυρήθηκε σ’ έναν αστυφύλακα που ήταν εκεί και είχε δει και ο ίδιος το πτώμα την προηγούμενη μέρα και ο αστυφύλακας ανεγνώρισε και ο ίδιος πως το πτώμα ήταν τότε σε καλή κατάσταση.
34. Οι εφημερίδες κάναν ολόκληρο θόρυβο για τον ταγματάρχη της χωροφυλακής Αριστείδην, ο οποίος εσφαγιάσθη αγρίως  Η αλήθεια έχει ως εξής:
Υπήρχε ένας τσαγκάρης με το όνομα Αριστείδης Ταγματάρχης ετών 53, κάτοικος Π. Σφαγείων. Σκοτώθηκε από αδέσποτη έξω από το φούρνο του Πλόκα στο Κουκάκι, τη μέρα που μπήκαν τα βρεττανικά στρατεύματα. Μεταφέρθηκε βαρειά τραυματισμένος στη κλινική Σκανδαλάκη (πλατεία Καλλιθέας) και πέθανε ύστερα από λίγο. Το πτώμα του θάφτηκε έξω από την κλινική μαζί με άλλα 16 θύματα βομβαρδισμού. ....
35. Έγραψαν οι εφημερίδες της δεξιάς: “…Εις τον εν Καλλιθέα κήπον της Αγίας Βαρβάρας εξετάφησαν διάφορα πτώματα ανήκοντα εις εθνικόφρονας πολίτας εκτελεσθέντας υπό των ελασιτών. Μεταξύ αυτών ανεγνωρίσθη το πτώμα του εθνοφύλακος Γρηγορίου Πιθαλίτση
φέρον πολλαπλάς κακώσεις…” Στην πραγματικότητα πρόκειται για τον ελασίτη Γρηγόριο Πιθαλίτση (γνωστό ήρωα με το ψευδώνυμο Λούλης) που σκοτώθηκε στη μάχη ...
36. Το Δεκέμβρη στην πλατεία Κυψέλης εκεί που αρχίζει η οδός Φωκίωνος Νέγρη τραυματίστηκε βαρειά στο κεφάλι από θραύσμα όλμου ο αστυφύλακας του Α’ Τμήματος Νίκος Δανδελάκος.
  Το πτώμα του θάφτηκε στο εκκλησάκι Άγιος Αθανάσιος, παρουσία πολλών συναδέλφων του. Στις περίφημες εκταφές το πτώμα του βρέθηκε στα τουρκοβούνια “κατακρεουργημένο” και έδωσε αφορμή στο “Ελληνικό Αίμα” να μιλήσει για τα εγκλήματα των “εαμοβούλγαρων”.
37. Ο Γιάννης Βουγάς (Κυψέλης 99)
τραυματίστηκε από όλμο πηγαίνοντας στο γραφείο του στην οδό Πατησίων. Μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό όπου και πέθανε, όπως το είπε η ίδια η γυναίκα του. ... “αγρίως σφαγιασθέντος υπό των ελασιτών” Ιωάννου Βουγά!
38. Τάκης Ηλιόπουλος, 16 χρονών,
σκοτώθηκε στις 8 του Δεκέμβρη με αυτόματο όπλο από τα υπολείμματα των χωροφυλάκων της Ειδικής Ασφάλειας ... στις πολυκατοικίες της πλατείας Κυριακού ...39. Κώστας Θωμόπουλος, 19 ετών,
σκοτώθηκε στις 9 Δεκέμβρη με αυτόματο όπλο στην Καισαριανή. Το σώμα του θάφτηκε στον λόφο Αράπης και ξεθάφτηκε 20 μέρες μετά από την Χωροφυλακή.
40. Ελένη Βέργου, ετών 62 σκοτώθηκε από θραύσμα όλμου στην Νέα Σμύρνη παρουσιάστηκε ως θύμα του ΕΛΑΣ ..

1. Στο Μηχανοκίνητο τμήμα (οδός Αχαρνών – Σουμερλή) κρατούνται 200 αστυνομικοί. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και ο δόκιμος υπαστυνόμος Πρωτόπαπας Σπ. Και οι αστυφύλακες Χαραλάμπους Εμμ., Κωνσταντίνου Κ., Κούτσικος Κ., Τρυφηλάκης Γεώργιος, για τους οποίους οι εφημερίδες έγραψαν πως σφάχτηκαν από ελασίτες.
2. Ο αστυφύλακας Στάικος Αντ. Βρισκόταν στο Ελ-Ντάμπα.
Οι εφημερίδες έγραψαν πως εκτελέστηκαν από ελασίτες.
3. ο υπαστυνόμος Καρυόπουλος Κώστας
εχτελέστηκε από ελασίτες... υπηρετεί σήμερα στο Δ’ Αστυνομικό τμήμα.
4. Στην εφημερίδα “Ελλάς” που έβγαζε ο Παπανδρέου τις μέρες του Δεκέμβρη δημοσιεύτηκε περίπτωση “σφαγιασμού” απ’ τον ΕΛΑΣ δηλαδή πως ο Γιάννης Βατικιώτης μέλος της Χ σφάχτηκε ...δήθεν θύμα ζει και υπηρετεί στην εθνοφυλακή μονάδα 146 με έδρα τη “Βιό”.
5. Στις 2 του Γενάρη πιάστηκε στο σπίτι του (Κωλέτη 8 ) ο Αχιλλευς Κολάσης
καθηγητής του πιάνου... Η εφημερίδα “Ανεξάρτητος” έγραψε πως εκρεουργήθη από ελασίτας.. Στις 27 του Μάρτη γύρισε ολοζώντανος απ’ την Ελ Ντάμπα.
6. Ο Κατρίτσας Κώστας
καταγγέλθηκε πως εξετέλεσε τον αδελφό του εθνοφύλακα Νίκου Κανακάρη. Ο δήθνε εκτελεσθείς επέστρεψεν απ’ τον ΕΛΑΣ όπου υπηρετούσε. Ο Απόστος Αγκουράς που έμαθε την υπόθεση πήγε ο ίδιος στο Δ’ ανακριτικό τμήμα για να επιτύχει την απελευθέρωση του αδικοκρατουμένου Κατρίτσα.
7. Στην εφημερίδα “Ελλάς” που έβγαζε ο Παπανδρέου γράφτηκε πως ο χίτης Ευάγγελος Δαλιάνος, εσφαγιάσθη  Ο Δαλιάνος ζει και είναι εθελοντής στο 2ο λόχο του 147 τάγματος στο Κριεκούκι.
8. Το Δεκέμβρη ο ΕΛΑΣ έπιασε στην οδό Αχαρνών τον υπενωμοτάρχη Θανάση Ηλιόπουλο
απ’ το χωριό Ντονέικα Πύργου.... γράφτηκε πως το πτώμα του βρέθηκε .... και ζει με την γυναίκα τους στην οδό Συγγρού 84.
9. Ο Συνταγματάρχης σε αποστρατεία Νικόλαος Δεπάστας
πιάστηκε όμηρος... και κατακρεουργήθηκε....ζει στην οδό Μάγερ 11α.
10. Ο ελασίτης Εμμανουήλ Ραλιάς
πιάστηκε ... πως τάχα εξετέλεσε τον γυιό του Δ. Κουρτέση....ο  “εκτελεσθείς” είχε πιαστεί όμηρος από τους Άγγλους και τώρα γύρισε.
11. Στις 4 του Δεκέμβρη τραυματίστηκε βαρειά και στα δυο πόδια ο αστυφύλακας Γ.48 ....θεραπευμένος. Τώρα βρίσκεται στην υπηρεσία του.

12/04/2013

Αναφορες της ιατροδικαστικης υπηρεσιας και για τον δεκεμβρη του 1944

Ενα βιβλιαρακι ΅απο τις εκδοσεις ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ των αναφορων της ιατροδικαστικης υπηρεσιας κατα την διαρκεια ενος χρονου ερευνων.( 10-1944 εως 10-1945)
 Περιλαμβανει αναφορά και για τον Δεκεμβρη του `44.
Ονομαστικοι καταλογοι  οσων μπορεσαν να αναγνωριστουν ανα περιοχη
και η κατηγοριοποιηση τους αναλογα με τις σκοπιμοτητες. Αξιοπεριεργη η αναφορα του υπερβολικα μικρου νουμερου των καταγεγραμμενων νεκρων μαχητων του ΕΛΑΣ.
Απο τα στοιχεια για την ΑΘΗΝΑ/ΑΤΤΙΚΗ
εκτελεσθεντες πολιτες νεκροι 1697 (128 στρατιωτικοι+σωματα ασφαλειας)
απο αλλες αιτιες πολιτες νεκροι 916
νεκροι ελασιτες 254
συνολο 2867

http://eteriafotografizontas.blogspot.com/2009/06/3-44.html
Ειναι σε εξελιξη η αρχειοθετηση των ονοματων για τον δεκεμβρη του 1944

ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ «Χ» κατα τον δεκεμβρη του 1944

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΜΑΧΗΤΩΝ  ΚΑΙ  ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ  ΕΘΝΙΚΗΣ  ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ  ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ «Χ»
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ
ΤΧΗΣ     ΣΤΑΣΙΝΑΚΗΣ  ΑΝΔΡΕΑΣ  [Θ]
ΑΝΘΓΟΣ  ΑΣΤΕΡΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (έπεσε στην μάχη του Θησείου)
 ΜΑΧΗΤΕΣ 
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ [Θ]
ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ  ΑΝΤΩΝΙΟΣ (δολοφονήθηκε από την ΟΠΛΑ, τον Δεκέμβριο του 1944)
ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ (δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο 1944, υπό των κομμουνιστών}
ΒΑΡΒΙΑΣ  ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ  [Θ]
ΒΑΣΑΛΟΣ  ΘΕΟΦΑΝΗΣ  [Θ]
ΓΙΑΡΙΜΟΓΛΟΥ  ΙΟΡΔΑΝΗΣ  [Θ ]
ΓΚΟΥΜΑΣ  ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ    [Θ]
ΔΕΔΕΣ  ΠΑΥΛΟΣ   [Θ]
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (δολοφονήθηκε από ΟΠΛΑ, 29-12-43)
ΗΡΩΔΙΑΔΗΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (δολοφονήθηκε από ΟΠΛΑ, 4-12-44)
ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ     [Θ]
ΘΕΟΛΟΓΙΤΗΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ     [Θ]
ΘΕΟΛΟΓΙΤΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ (το 1943 μετέβη στην Μ.Ανατολή, επανελθών
μετά την απελευθέρωση δολοφονήθηκε από ΕΛΑΣ,4-12-44)
ΘΕΟΛΟΓΙΤΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ    [Θ ]
ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Έπεσε στις 8-10-44 σε επίθεση του ΕΛΑΣ στο Θησείο)
ΚΑΛΙΓΕΡΟΣ  ΘΕΟΔΩΡΟΣ      [Θ]
ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ  ΠΕΤΡΟΣ (δολοφονήθηκε από τον ΕΛΑΣ, 25-12-1944)
 ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΣ  ΜΙΧΑΗΛ (δολοφονήθηκε από τον ΕΛΑΣ, 25-12-44)
ΚΟΝΔΥΛΗΣ  ΠΑΥΛΟΣ      [Θ]
 ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ (δολοφονήθηκε από τον ΕΛΑΣ κατά το Δεκεμβριανό κίνημα 21-12-1944)
 ΛΥΤΡΑ  ΕΥΓΕΝΙΑ (εγγονή του ζωγράφου Ν.ΛΥΤΡΑ, αποκεφαλίστηκε από την ΟΠΛΑ μέσα στο σπίτι της τον Δεκέμβριο 1944)
ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ  ΑΝΤΩΝΙΟΣ (δολοφονήθηκε από την ΟΠΛΑ τον Δεκέμβριο του 1944 )
ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ  ΛΑΖΑΡΟΣ (δολοφονήθηκε από την ΟΠΛΑ τονΔεκέμβριο 1944)
ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ  ΠΑΝΑΓΟΣ (δολοφονήθηκε από την ΟΠΛΑ, 16-9-’44)
ΜΑΡΚΟΜΙΧΑΛΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ (δολοφονήθηκε από τον ΕΛΑΣ, 26-12-’44)
 ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Φοιτητής ΕΜΠ  [Θ]
ΜΠΟΓΙΑΚΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ (δολοφονήθηκε από την ΟΠΛΑ, 11-12-’43)
ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ [δολοφονήθηκε από τον Ε.Λ.Α.Σ.στις 19 / 12/ 1944 ]
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ  [Θ]
ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ, (μαθητής Γυμνασίου, ετών 17) [Θ]
ΠΑΝΟΡΓΙΟΣ  ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ [Θ]
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ     [Θ]
ΠΑΠΑ΄Ι΄ΩΑΝΝΟΥ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ     [Θ]
ΠΑΡΑΡΑΣ  ΜΙΧΑΗΛ (μαθητής Γυμνασίου, ετών 17)    [Θ]
ΠΙΣΧΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ   [Θ]
ΠΛΑΚΩΤΑΡΗΣ  ΠΑΥΛΟΣ    [Θ]
ΡΟΊ΄ΛΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ (δολοφονήθηκε από τον ΕΛΑΣ, 22-12-’44)
ΡΟ’Ι’ΛΟΣ  ΦΩΤΙΟΣ    [Θ]
ΣΕΒΑΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (δολοφονήθηκε από την ΟΠΛΑ, 4-12-44)
ΣΙΜΟΣ  ΠΑΝΤΕΛΗΣ    [Θ]
ΣΟΛΔΑΤΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ   [Θ]
ΤΣΙΡΟΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (δολοφονήθηκε από τον ΕΛΑΣ, 18-12-’44)
ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ  ΑΧΙΛΛΕΑΣ      [Θ]
ΦΩΤΙΟΥ  ΘΩΜΑΣ (τραυματισμένος εις τον αγώνα κατά του ΕΛΑΣ,
μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο ‘ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ’ απήχθη από την
ΟΠΛΑ και δολοφονήθηκε σε παρακείμενο οικόπεδο [σημερινό ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΧΑΜΟΔΡΑΚΑΣ  ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ (δολοφονήθηκε από την ΟΠΛΑ, στις 3-12-1944, μαζί με τους γιους του)
ΧΑΜΟΔΡΑΚΑΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ (δολοφονήθηκε από την ΟΠΛΑ, 3-12-΄44. Το πτώμα του ερρίφθη σε ξεροπήγαδο στο μνημείο Φιλοπάππου)
ΧΑΜΟΔΡΑΚΑΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (όπως και ο αδελφός του Ιωάννης)
ΧΑΜΟΔΡΑΚΑΣ  ΟΔΥΣΣΕΑΣ  [Θ]
ΧΑΡΑΤΣΑΡΗΣ  ΠΕΡΙΚΛΗΣ (ίδια περίπτωση με τον ΦΩΤΙΟΥ  ΘΩΜΑ)
 ΧΑΡΑΤΣΑΡΗΣ  ΣΩΤΗΡΙΟΣ (αδελφός του Περικλή, ίδια περίπτωση με τον ΦΩΤΙΟΥ  ΘΩΜΑ)
ΧΑΣΚΑΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ (μαθητής Γυμνασίου, ετών 17) [Θ]

 Τα ιστορικά στοιχεία είναι από το βιβλίο του κ.ΘΕΟΦΑΝΗ  ΧΑΜΟΔΡΑΚΑ, μέλους του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ» Το βιβλίο ονομάζεται «ΘΗΣΕΙΟ, ΙΟΥΝΙΟΣ  1941 – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ  1944»
Το [Θ] σημαίνει ότι ο Χίτης μαχητής έπεσε στην Μάχη του Θησείου, κατά τα Δεκεμβριανά (Δεκέμβριος 1944).

Ο.Π.Λ.Α  [Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών],
 

Δεκεμβρης 1944.Τα ονόματα των νεκρών στο Σύνταγμα Μακρυγιάννη.

Μοίραρχοι:
Νιαρχάκος Παν. / Παπακώστας Κων. / Στεφανάκης Κων.
Υπομοίραρχοι:
Αντύπας Διον. / Καπάτος Διον. / Τρυγώνης Αθ.
Ανθυπομοίραρχοι:
Βλάχος Νικ. / Δελής Παν. / Καφίρης Αποστ. / Κοράλλης Γεωργ. / Σπυριδάκης Νικολ. / Ψαρρός Γεωργ.
Ανθυπασπιστές:
Βισβίκης Στ. / Παπασπυρόπουλος Αλ. / Στρογγυλάκος Δημ.
Ενωμοτάρχες:
 Αλεβίζος Αναστ. / Ανθής Σπυρ. / Βελής Δημ. / Γκλεζάκος Κυρ. / Δικαίος Θεοδ. / Ζαμπός Αγγ. / Ζευγαράς Θωμ. / Καραβίτης Αλ. / Μπιτσιβής Αναστ. / Νάσκος Κων. / Παπαδάκης Αρ./ Παπακωνσταντίνου Σπυρ. / Παπαπολίτης Κων. / Τσακμάκης Σωκρ. / Τσάμης Ιωαν. / Φίνος Δημ./ Ψυλλάκης Ευαγ.
Υπενωμοτάρχες:
Αντωνόπουλος Λεων. / Αποστολόπουλος Δημ. / Βλαχιώτης Θεοδ. / Γαλάνης Νικ./ Δημητρακόπουλος Κων. / Δημητρίου Ιωαν. / Δρίβας Δημ. / Ζωγράφος Λ. / Ηλιόπουλος Ξεν. / Καμπάνης Παν. / Κανναβός Κων. / Καπούτσος Κοσμ. / Καραχάλιος Χριστ. / Κίτσος Ανδ. / Κοντάκος Νικ./ Κουρούβανης Δημ. / Κουταλιάς Κων. / Κωστογιάννης Λ. / Λαμπρόπουλος Σπ. / Λούτας Γεωργ./ Μαναός Θ. / Μανολόπουλος Ε. / Μπλέσσας Ιωαν. / Μπουτάς Ηλ. / Μώρος Γεωργ. / Οικονόμου Αθ./ Παναγιώτου Κων. / Πασσαλής Βλ. / Πετράκης Χαρ. / Ποταμιάνος Ιωαν. / Ρέππας Λεων. / Σουξές γεωργ. Τσαντόπουλος Φωτ. / Τσούκης Τρυφ. / Φιλλιπίδης Αλ. / Χειμώνας Ηλ.
Χωροφύλακες:
Ανδρούτσος Ιωαν. / Αποστολάκης Γ. / Βακαλάκης Στ. / Βαρλάμης Χρ. / Βενιεράτος Νικ. / Βλάμης Σπυρ. / Γεωργιόπουλος Δημ. / Γιαλαμάς Στ. / Γκαϊτατζής Δημ. / Δάμος Μελ. / Δέλιος Κων. / Διαμαντόπουλος Αθ. / Διολίτσης Nικ. / Δούνας Δημ. / Ευσταθίου Νικ. / Ζαχαριουδάκης Γεωργ. / Ζουγανέλης Ιωαν. / Θεοδωρόππουλος Βας. / Θεόκας Κων. / Ιωάννου Σπ. / Κάλφογλου Χαρ. / Κάντζος Νικ. / Καπνάς Σπ. / Καραγκούνης Τριαντ. / Καρούσιας Χρ. / Καυκαλάκης Ιως. / Κιμιτσής Χρ. / Κιούσης Θρασ. / Κολοκούρης Γ. / Κομπιλίδης Γ. / Κοτσαύτης Αρ. / Κότσιας Ιωαν. / Κουβέλης Χρ. / Κούρκουλας Ον. / Κουρμπάς Μάτθ. / Κουσουρής Γεωργ. / Κοτσολάκος Γ. / Κωνσταντινάκος Ευ. / Κωσταξενάκης Ευαγ. / Λιώσης Φιλ. / Μάζης Χαρ. / Μαλούκος Δημ. / Μανιάτης Θεοδ. /  Μανίνος Ηλ. / Μαρίνης Απ. / Μαφαφούρης Βας. / Μυτιλήνης Γ. / Μώρος Δημ. / Νιολάου Δημ. / Νικολόπουλος Ευαγ./ Πάλλας Κων. / Παπαδόπουλος Γεωργ. / Παπαδόπουλος Εμμαν. / Παπουτσής Αντ. / Πάτρας Ιωαν./ Πετρόπουλος Στ. / Πηλιχός Βασ. / Πολυμίλης Ιωαν. / Πουλημένος Αλεξ. / Πρέπης Γεωργ. / Προγουλάκης Στ. / Ρίγος Δημ. / Σάλτας Αν. / Σάλτος Κων. / Σαπουνάς Γεωργ. / Σιδέρης Φωτ./ Σπερδούλης Αθ. / Στεφανάκης Ιωάν. / Σπύλιος Δημ. / Τερζής Νικ. / Τραπατάς Αθ. / Τριάντης Ιωαν. / Τσάκλας Βλ. / Τσάμης Ιωαν. / Τσάτσαρης Θεοδ. / Τσώνης Σωτ. / Φιλοσοφόπουλος Παν. / Φλωράκης Εμμαν. / Φωκάς Στυλ. / Χαλκιάς Δημ. / Χατζηδιάκος Δημ. / Χατζηκαλής Στυλ. / Χεκίμογλου Γεωργ. / Ψυχουδάκης Ευτ.
Ταγματάρχης Πεζικού:
Ντούνης Απόστ.
Ανθυπολοχαγός Πεζικού:
Λέκκας Στυλιανός

Νεκροί Μαχητές του ΕΛΑΣ κατά την διάρκεια της μάχης της Αθήνας Δεκέμβρης 1944 (β)

Η πολιτιστική εταιρεία ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ συνεχίζοντας την έρευνα δημοσιεύει μερικά ονόματα νεκρών μαχητών του ΕΛΑΣ. 67 χρονια μετά, θεωρούμε ότι επιτέλους πρέπει να  καταγραφούν αναλυτικά όλα τα ονόματα των μαχητών του ΕΛΑΣ  που χάθηκαν κατά την διάρκεια του ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1944. Ειναι χρέος.


Η συγκεκριμενη καταγραφή των ονομάτων ειναι απο τα βιβλία:
Ο ΕΛΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ,  Ορεστή Μακρή,  Σύγχρονη Εποχή 1985
ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
1914-1945 ΒΙΒΛΙΟ  ΙΙ   το Ι /1 Ταγμα του ΕΛΑΣ της Αθήνας και του Αρχείο Γιάννη Κυριακίδη

1985
ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ-ΦΑΛΗΡΟ, Γιάννη Κυριακίδη
1983

Αυγουστίνος, Ιταλός μαχητής του 6ου Λόχου
Σκοτώθηκε στο Κατσιπόδι στις 28-12-1944 
Αρμάντο, Ιταλός  μαχητής του 6ου Λόχου
 Σκοτώθηκε στου Μακρυγιαννη στις 10-12-1944
Αμπατζόγλου Κώστας, Διμοιρίτης 2ου Λόχου,
σκοτώθηκε σε συμπλοκή στο Καβούρι.
Βαλσάμης Κώστας. Καπετάνιος  Τάγματος,
σκοτώθηκε τον Δεκέμβρη 1944.
Βαπορίδης Απόστολος, μαχητής 7ου Λόχου,
τραυματίστηκε στις μάχες για την άμυνα στο Κατσιπόδι.  Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Υμηττού όπου υπέκυψε στα τραύματα του. στις 27-12-1944.
Γκίκας Ανέστης, από το Κριεκούκι, μαχητής 1ου Λόχου,
σκοτώθηκε στη Βούλα τον Δεκέμβρη 1944.
Δεσύπρης Τριαντάφυλος, καπετάνιος 6ου Λόχου,
σκοτώθηκε στο Κατσιπόδι στις 28-12-1944.
Θεοδωρίδης Χαράλαμπος λόχος ΕΛΑΣ σπουδαστών
σκοτώθηκε στην υποχώρηση απο την Αθηνα
 Κατωγερίτης Νίκος, Καπετάνιος 1ου Λόχου,
σκοτώθηκε στη μάχη στου Μακρυγιάννη 6-12-1944, στην οδό Δίον. Αρεοπαγίτου
Κέϊλος Γιώργος, Διμοιρίτης 3ου Λόχου, 60 ετών.
Πιάστηκε από Χωροφύλακες στη Γλυφάδα. Υπέκυψε από βασανιστήρια.(εκτελέστηκε) Γενάρης 1945.
Καμπουρομύτης Βασίλης, μαχητής 3ου Λόχου,
σκοτώθηκε στου Μακρυγιάννη Δεκέμβρη 1944
Λαμπρίδης Γρηγόρης λόχος Νεων Σφαγείων
σκοτώθηκε στη μάχη για την κατάληψη των φυλακών Συγγρού στις 5-12-1944
Λυχούνας Λάζαρος φρούραρχος Καλιθέας
 σκοτώθηκε στη μάχη για την κατάληψη των φυλακών Συγγρού στις 5-12-1944
Λιανού Σταυρούλα.
Σκοτώθηκε από βόμβα αεροπλάνου ή πλοίου.
Μαυρομμάτης  Γιαννάκος καπετάνιος λόχου Καλλιθέας
 σκοτώθηκε  στη μάχη για την κατάληψη φυλακών Συγγρού στις 5-12-1944
Μπαλόγλου Ευστράτιος, μαχητής 6ου Λόχου,
σκοτώθηκε πάνω στον Υμηττό από αγγλικό αεροπλάνο, 30-12-1944( ή στις 29), στην υποχώρηση.
Μανουσάκης Μιχάλης, διμοιρίτης 3ου Λόχου,
σκοτώθηκε τον Δεκέμβρη 1944
Μιχαλάκης Μιχαήλ, Ομαδάρχης 3ου Λόχου,
σκοτώθηκε στη μάχη για την άμυνα της Νέας Σμύρνης στις 21-12-1944.
Μπάμπης    καπετάνιος τάγματος Πειραια
σκοτώθηκε στη μάχη Μακρυγιάννη  6-12-1944
Παυλίδης Σοφοκλής, μαχητής 6ου Λόχου.
 Ηταν ο πρώτος Νεοσμυρνιώτης νεκρός.Σκοτώθηκε στη μάχη για την κατάληψη των φυλακών Συγγρού στις 5-12-1944.
Παπαδόπουλος Βασίλης, μαχητής 6ου Λόχου,
σκοτώθηκε στις 11-12-1944 στη μάχη Μακρυγιάννη.  
Πεντζαρόπουλος Γιώργος, διμοιρίτης 4ου Λόχου Αγ. Βαρβάρας,
σκοτώθηκε στη μάχη στου Μακρυγιάννη στις 6-12-1944, προσπαθώντας να σώσει τον τραυματισμένο συναγωνιστή του Βασίλη Χατζημωράκη ομαδάρχη της διμοιρίας που τελικά υπέκυψε και αυτός την ίδια ώρα.
Πανά Μαρία, Νοσοκόμα χειρουργείου στο Ασκληπιείο, 2ος Λόχος,
σκοτώθηκε από Αγγλικό αεροπλάνο στο Υμηττό 30-12-1944. 
Στεφανίδης Παναγιώτης, μαχητής 4ου Λόχου,
σκοτώθηκε στις μάχες της περιοχής Κατσιπόδι-Υμηττός στις 23-12-1944.
Σιταρίδης Γεώργιος, μαχητής 7ου Λόχου,
σκοτώθηκε στη μάχη κοντά στην περιοχή Μαλτσινιώτη  του Υμηττού στις 23-12-1944
Στιρλάκος Μήτσος λόχος Αη Γιάννη-Λεύκα β` καπετάνιος 1ου τάγματος
σκοτώθηκε στη μάχη Μακρυγιάννη από αγγλικό τανκ.
Σταθάτος Γιάννης(ορέστης) καπετάνιος 1ου λόχου κ. Καισαριανής
Τακάκης Νίκος, Υπεύθυνος της Ε.Π. Διμοιρίτης 6ου Λόχου,
σκοτώθηκε στην Αμυνα της Ανω Νέας Σμύρνης σε μάχη με τους Αγγλους στις 23-12-1944
Τέτας Ευάγγελος, μαχητής 7ου Λόχου,
σκοτώθηκε στη μάχη του Μακρυγιάννη 7-12-1944.
Τελιανίδης Κούλης, μαχητής 3ου Λόχου,
εκτελέστηκε στη Γλυφάδα Γενάρη 1945.
Τριαντάφυλλος Δεσύπρης, Καπετάνιος 6ου Λόχου Νέας Σμύρνης.
Σκοτώθηκε στο Κατσιπόδι ενώ προσπαθούσε να σώσει τον τραυματισμένο Αυγουστίνο, Ιταλό αντιφασίστα, ΕΛΑΣίτη. Ο Αυγουστίνο υπέκυψε αμέσως στα τραύματα του.
Φιαμέγκος Βασίλης, μαχητής 3ου Λόχου,
σκοτώθηκε στου Μακρυγιάννη στις 7-12-1944. Δέχτηκε ριπή απ την Ακρόπολη.
Χυτήρογλου Γιώργος, Καπετάνιος 4ου Λόχου Αγ. Βαρβάρας,
τραυματίστηκε βαρειά στη μάχη του Μακρυγιάννη 12-12-1944 και και υπέκυψε από μόλυνση των τραυμάτων του στο Νοσοκομείο της Νέας Σμύρνης  στις 20-12-1944
Χρυσοστομίδης Νίκος 
σκοτώθηκε στην Νέα Σμύρνη  στις 21-12-1944
Χατζημωράκης Βασίλης, Ομαδάρχης 4ου Λόχου,
σκοτώθηκε στη μάχη στου Μακρυγιάννη στις 6-12-1944.
Χατζημήτσος Θάνος,  Δάσκαλος. Καπετάνιος 3ου Λόχου.
Τον έπιασαν οι Χωροφύλακες στη Γλυφάδα. Υπέκυψε από τα βασανιστήρια. (Εκτελέστηκε) στις 23-12-1944

Ντοκουμεντα Ιατροδικαστικης υπηρεσιας για τον Δεκεμβρη 1944.ΠΙΝΑΞ 5ος Εμφαίνων τους φονευθέντας Ελασίτας κατά την περίοδον του Kινήματος

 Απο τον καταλογο της ιατροδικαστικης υπηρεσιας που εμφανιζει καταγεγραμμενους ΜΟΝΟ 254 ΕΛΑΣΙΤΕΣ νεκρους αναρτουμε  τα ονοματα οσων αναγνωρισθησαν.
Αυτονοητο ειναι οτι οι υπολοιπες καταγραφες μεχρι  το νουμερο περιπου των 1400 ΕΛΑΣΙΤΩΝ νεκρων που ειναι απο αρκετους μελετητες αποδεκτο εχει παει για σκοτεινους υπολογισμους...προπαγανδας.
Η καταλογοποιηση, σαν ελαχιστο φορο τιμης, ολων των ονοματων  σε οσους χαθηκαν τοτε, 
απο την πολιτιστικη εταιρεια ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ συνεχιζεται... 


ΠΙΝΑΞ   5ος  Εμφαίνων τους φονευθέντας Ελασίτας κατά την περίοδον του Kινήματος
Καταγραφή των Ανεγνωρισθέντων

Τήν 5/12/44   εφονεύθη παρά την Ομόνοιαν και μετερφέρθη εις Νεκροτομείον
ο Παπαδάκης Παναγιώτης του Γεωργίου ετών 30  Στρατιώτης του EΛΑΣ
Τήν 11/12/44  μετεφέρθη είς Νεκροτομείον
 ο ΓΛΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ετών 18 αντάρτης του ΕΛΑΣ 6ον Σύνταγμα Αργολίδος   
Τήν 11/12/44  μετεφέρθη είς Νεκροτομείον
 ο ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ετών  25 Υπολοχαγός  του ΕΛΑΣ    ·   
Τήν  15/12/44 μετεφέρθη εις Νεκροτομείον
ο ΣΜΙΘ ΤΖΩΝΙΚ ετών 28 Γερμανός Στρατιώτης του ΕΛΑΣ   
Την  5/1/45 εξετάσθη εις Νεκροτομείον το πτώμα
ΣΩΤΗΡΑΚΗ του  Ιωάννου ετών 22 Στρατιώτης του EΛΑΣ
Την 8/1/45 εξητάσθησαν εις Νεκροτομείον τέσσαρα  πτώματα ελασιτών εξ ων το εν γυναικός ανεγνωρίσθη το εν ΔΙΚΑΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Γεωργίου
Την  19/1/45 εις Αγιον Βασίλειον αvευρέθη εν πτώμα ανδρός αναγνωρισθέν
ΚΑΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Νικ. ετών 20 Στρατιώτης του ΕΛΑΣ
Την 28/1/45 μεταφέρθη εις Νεκροτομείον μετ` εκταφήν το πτώμα του
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ του Ιωαν. ετών 19 εκ Πατρών Στρ. ΕΛΑΣ
  Την 1/2/45 εξητάσθη εις Νεκροτομείον μετ` εκταφήν το πτώμα
του ΦΟΥΡΙΚΗ ΧΡΟΝH του Δημοσθένους  Αξιωματικού του ΕΛΑΣ ετών 23 εκ Σαλαμίνος  
Την 1/2/45 παραπλεύρως Σχολής Χαροκόπου ανευρέθησαν δύο πτώματα στρατιωτών του ΕΛΑΣ
1) ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΦΩΤΙΟΣ του Θεοδώρου ετών 18 εργάτης Στρατιώτης του ΕΛΑΣ
2) ΜΑΡΟΚΙΛΙΔΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ  Στρατιώτης  του ΕΛΑΣ
ΤΗΝ 5/2/45 μεταφέρθησαν εις Νεκροτομείoν μετ` εκταφήν εξ Σωτηρίας τέσσαρα πτώματα ελασιτών ανεγνωρίσθη το εν
ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του Γεωργίου ετών 20 Στρατιώτης του ΕΛΑΣ 9ο λόχου 42 Συντάγματος   
Τήν 11/2/45 εις Νεκροταφείον Καισαριανής ανεύρεθη εν πτώμα αναγνώρισθεν
1) ΚΟΛΛΑΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ  του Γεωργίου ετών 18, Στρατιώτης του ΕΛΑΣ
Την 17/2/45 εις οδόν Περάμου  Αμπελοκήπων ανεύρεθη το πτώμα του
ΖΩΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ετών 22 ετών εκ Κοκκολάτου  Παιανίου Στρατιώτη του ΕΛΑΣ
Την 24/2/45 είς Άγιο Αρτέμιον Γούβας  εναυρέθη  εν πτώμα
ΝΟΣΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Στρατιώτης του ΕΛΑΣ
Τήν 1/3/45 εξητάσθη εις Νεκροτομείoν μεταφερθέν, εκ Λειβαδιάς εν πτώμα του
ΣΤΑΥΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ή ΨΩΜΑ ΠΕΤΡΟΥ του Ιωάννου ετών 23 Στρατιώτη του ΕΛΑΣ                 
Την  1/3/45 εις Νεκροταφείον Ν. Σμύρνης ανευρέθη εν πτώμα
ΛΟΥΧΑΝΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ  ετών 30  Υπολοχαγός  του ΕΛΑΣ
Την 2/3/45 εις Νεκροταφείον Ν. Σμύρνης ανευρέθη εν πτώμα
 ΚΑΝΤΑΡΟΓΛΟΥ   ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Παναγιώτου Υπολοχαγός  του ΕΛΑΣ
Την 3/3/45 εις Νεκροταφείον Παλ. Φαλήρου ανερεύθη
ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ετών 35 στρατιώτης του ΕΛΑΣ
Την 3/3/45 εις Προφητη Ηλία ανερεύθη το πτώμα
ΜΑΡΑΓΚΟΥ...
Την 10/3/45 εν πτώμα 
ΒΛΑΧΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Την  18/3/45  εις Γαλάτσι ανευρέθη το πτώμα
του ΣΤΑΙΚΕΛ ΓΕΩΡΓΙΟΥ του Ερρίκου ετών 23 Στρατιώτη του ΕΛΑΣ

Σύνολον Φονευθέντων Ελασιτών διακόσιοι πεντήκοντα τέσσαρα
εκ των  οποίων ανεγνωρίσθησαν τα  είκοσi εκ των ως ανω πτωμάτων τέσσαρα ανήκουν εις  γυναίκας.

Εν Αθήναις τη 1 Οκτωβρίου 1945
ο προιστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας






Οι Ανατολικές Συνοικίες το Δεκέμβρη του 1944 . Απόσπασμα

........... Από τα μέσα του Νοέμβρη χίτες,  Παπαγιώργηδες και Μπουραντάδες του I τμήματος εγκαθιστούν μπλόκο στο τέρμα  Παγκρατίου και στο νοσοκομείο του Συγγρού κάνουν έρευνες, απειλούν και  βρίζουν τους δημοκρατικούς πολίτες. .................
Στις 27, 28 και 29 Νοέμβρη η Ορεινή Ταξιαρχία ακροβολίζεται ανάμεσα στην Καισαριανή και τα Κουπόνια για να... κάνει γυμνάσια. Στη διάρκεια των «γυμνασίων» μια σφαίρα βρίσκει τον μικρό Δουρμούση στην κοιλιά και τον τραυματίζει θανάσιμα. Η δολοφονία του Δουρμούση ήταν από τα πιο αποτρόπαια  εγκλήματα που διαπράχτηκαν τις παραμονές του Δεκέμβρη, γιατί ο Δουρμούσης
δεν ήταν ούτε ελασίτης ούτε καν άντρας.
..............Την 1η του Δεκέμβρη μπροστά στο αστυνομικό τμήμα Παγκρατίου, Εγγλέζοι προσπαθούν ν' αφοπλίσουν έναν ελασίτη.  Ο διμοιρίτης του προτύπου, Βασίλης Σαραντόπουλος, προσπαθεί να τους  αποτρέψει και δέχεται από πίσω μια ριπή αυτόματου που τον σωριάζει νεκρό.
.........................Από τις 5 του Δεκέμβρη αρχίζει η ένοπλη σύγκρουση......................Στη μάχη της «Μητρόπολης» οι Ανατολικές Συνοικίες πλήρωσαν άλλη μια φορά το φόρο του αίματος σε νεκρούς και  τραυματίες. Ανάμεσα στους νεκρούς ο ελασίτης Π. Παπαδάκης και ο Δημήτρης  Στογιάννης από τη Χαραυγή που γυρίζοντας από τη μάχη έπεσε στα χέρια των  χιτών και εχτελέστηκε στο Θησείο.
Το ίδιο βράδυ οι Εγγλέζοι προσπαθούν να εγκατασταθούν στο Στάδιο που  φρουρείται από τον λόχο της Γούβας. Ο επικεφαλής της φρουράς διμοιρίτης  Κώστας Ρούσσος ζητάει τον επικεφαλής των Εγγλέζων για να διαμαρτυρηθεί. Την  ώρα που γύριζε την πλάτη για να πάει ν' αναφέρει ό,τι του είπαν οι Εγγλέζοι, μια  ριπή αυτομάτου τον σωριάζει νεκρό. 
.........................ο διμοιρίτης Καμπάνταη, γέρος  55 χρονών, που άρπαξε το ντουφέκι για να πολεμήσει τους εχθρούς του λαού δίπλα στον επονοελασίτη Γιάννη Αυγερινό, 16 χρονών, που επικεφαλής στοιχείου τραυματιοφορέων μάζευε τραυματίες από τη νεκρή ζώνη αψηφώντας τον εχθρό
και έπεσε σαν ήρωας στις 9 του Δεκέμβρη.  Σαν τον Μ. Χατζηστέλιο, 50 χρονών, που τραυματίστηκε βαριά θερίζοντας με το πολυβόλο τον εχθρό. Σαν το αητόπουλο, τον αξέχαστο Τσιμινή, 12 χρονών, που σκοτώθηκε την ώρα που μετέφερε πολεμοφόδια. Σαν την 18χρονη ελασίτισσα από την Κοκκινιά που τραυματίστηκε βαριά ενώ μετέφερε φαγητό στους μαχητές της πρώτης γραμμής και σκοτώθηκε μπροστά στα πόδια τους. ........................... Τη σύνδεσμο επονίτισσα Βαγγελίτσα, που σκοτώθηκε την ώρα που μετέφερε διαταγές. Την Τζανετή που χτίζοντας οχυρωματικά στην πρώτη γραμμή τραυματίστηκε βαριά στο λαιμό και προσπαθούσε να κρύψει τον τραυματισμό της για να μην εγκαταλείψει τη μάχη....................
Το βράδυ της προηγούμενης οι Σκόμπηδες δεν δίστασαν να  οχυρώσουν την Ακρόπολη, κι έτσι από εκεί θέρισαν τις θέσεις του ΕΛΑΣ στου Μακρυγιάννη. .... Ο Παρθενώνας, το μεγαλύτερο μνημείο ενός αθάνατου πολιτισμού, γίνηκε πυροβολείο....
.....Το εργοστάσιο ΕΘΕΛ το υπεράσπιζαν 4 ελασίτες Σε μια από τις μάχες αυτές σκοτώθηκε
 σαν ήρωας και ο β' καπετάνιος του II τάγματος, Μήτσος Στραλάκος από το Κατσιπόδι.
Την ίδια μέρα έμεινε στα χέρια του ΕΛΑΣ το πτώμα ενός Άγγλου στρατιώτη και θάφτηκε με όλες τις τιμές...........................Στον τομέα του Αρδηττού οι μάχες μαίνονται καθημερινά....
Στο πρώτο χαράκωμα δυο ελασίτες, ο Κ. Γκίκας (Μαχαίρας) και ο Αργυρής Κ.  πιάνουν μόνοι τους 11 αιχμαλώτους οπλισμένους με αυτόματα. Τους αφοπλίζουν και προχωράνε για το επόμενο χαράκωμα. Οι Εγγλέζοι που βρίσκονταν μέσα σ' αυτό σηκώνουν άσπρη σημαία και δολοφονικά πυροβολούν και τραυματίζουν τον Γκίκα, που κυλιέται μέσα στο χαράκωμα βαριά τραυματισμένος. Εκεί τα χτήνη τον  ξεσκίζουν με τις ξιφολόγχες τους. Σε λίγο πέφτουν κι αυτοί αιχμάλωτοι στα χέρια
του ΕΛΑΣ κι όμως δεν εκτελούνται επί τόπου, όπως θα ήταν φυσικό........Στην Καισαριανή δεν αξίζουν κλάματα.Οι τελευταίοι υπερασπιστές της ανταρτομάνας πολεμάνε μέχρι την τελευταία σφαίρα. Ο αντάρτης Λουμπάρ σκοτώνεται, ο μαχητής Βαγγέλης Κυλισμανής πέφτει ηρωικά
υπερασπίζοντας τη γέφυρα του Νοσοκομείου Συγγρού..................
Δολοφόνοι και εγκληματίες
Η αντίσταση του Δεκέμβρη δε φανέρωσε μονάχα το μεγαλείο και τον ηρωισμό της
λαϊκής ψυχής αλλά ξεσκέπασε όλη τη χτηνωδία και την αιμοβοριά του φασισμού.
Οι αγριότητες που διέπραξαν οι Εγγλέζοι και οι σύμμαχοί τους Μπουραντάδες, τσολιάδες,
Ριμινίτες, εδεσίτες, χίτες και όλο το κατακάθι της προδοσίας σε βάρος των ελασιτών και
του άμαχου λαού ξεπερνούν κάθε όριο. . Μοναχά ο πρώτος βομβαρδισμός της Καισαριανής στις 6/12 στοίχισε 240 νεκρούς και τραυματίες.  Τα 75% από τα θύματα της Δεκεμβριανής Αντίστασης είναι άμαχοι. Ας πάρουμε μια συνοικία που δεν χτυπήθηκε με τη λύσσα που χτυπήθηκαν οι άλλες,
το Παγκράτι. Τα 90% των καταστροφών έγιναν στις περιοχές Βαρνάβα -Βρυσούλα Πλαστήρα,
που απείχαν πάνω από 700 μέτρα από τη γραμμή του μετώπου. Από το σύνολο
των καταστροφών μόνο ένα 8% οφείλεται στον ΕΛΑΣ και αυτές σε σημεία απ' όπου θα
περνούσαν οι Σκόμπηδες και ήταν απαραίτητη η κατασκευή οδοφραγμάτων.
Ούτε μια ανατίναξη δεν έγινε από τον ΕΛΑΣ που να μην ήταν ζωτικά απαραίτητη για την
άμυνα του μετώπου.
Να οι καταστροφές που προξένησαν τα άδοξα κανόνια και ρουκετοβόλα του Σκόμπι:
                        Βαριές ζημιές  Ολικές καταστροφές   Νεκροί άμαχοι  Τραυματίες άμαχοι
Καισαριανή               413                             48                      10                    580
Βύρωνας                     94                             15                      20                      50
Παγκράτι                     28                               8                      15                      50
Γούβα-Μετς                45                             10                      20                      65
Αη Γιάννης                  28                                9                     18                      70
Νέος Κόσμος             20                                6                     15                       40
Δουργούτι                    32                             12                       8                       30
Ζωγράφου-Κουπόνια  17                                4                       5                       11
Κατσιπόδι                    20                               8                      16                       32
Νέα Ελβετία                12                               3                        8                       19
Υμηττός                         8                               2                        5                       10
Σύνολο                       715                            125                    440                    957

Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός ενός βάρβαρου πολέμου. Θα έμενε όμως ατελείωτος αν δεν αναφέραμε και την απερίγραπτη αγριότητα που δείχτηκε ενάντια στους ελασίτες αιχμαλώτους και τους αμάχους.  Οι αιχμάλωτοι  τεμαχίζονταν κυριολεκτικά από τους Εγγλέζους, τους χωροφύλακες και τους Ριμινίτες. Εδώ  θ' αναφέρουμε μερικά επεισόδια μονάχα από το ατελείωτο ημερολόγιο της φρίκης και του εγκλήματος.
Στις 4/12 ο καπετάνιος του 6ου λόχου Κατσιποδιού πρώην υπενωμοτάρχης της χωροφυλακής, Σπύρος Καρτζής τραυματίστηκε σοβαρά από ελεύθερο σκοπευτή. Ο συναγωνιστής του Παναγιώτης Β. με κίνδυνο της ζωής του τον μεταφέρει στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών δίπλα στο Μηχανοκίνητο Τμήμα Αστυνομίας Πόλεων. Εκεί του έγινε αμέσως μετάγγιση αίματος και επέμβαση, και οι γιατροί αποφάνθηκαν πως θα ζήσει. Τη στιγμή που ο σ. Παναγιώτης ετοιμαζόταν να φύγει εισβάλλουν στο νοσοκομείο Μπουραντάδες και με τ' αυτόματα στα χέρια άρχισαν να παίρνουν τους τραυματίες
αιμόφυρτους και να τους οδηγούν έξω. Ο σ. Παναγιώτης για να γλυτώσει κατεβαίνει στο
υπόγειο κι εκεί βρέθηκε μπροστά σ' ένα αποτρόπαιο θέαμα. Σωριασμένα το ένα πάνω στο
άλλο κοίτονταν 14 πτώματα που έφεραν όλα τραύματα στο πίσω μέρος του κρανίου. Είχαν
εκτελεστεί από τους Μπουραντάδες. Ο Σπύρος Καρτζής εκτελέστηκε την ίδια μέρα από τα
χτήνη του μηχανοκίνητου.
Στις 20/12 αιχμαλωτίζεται ο θρυλικός λοχαγός του 4ου λόχου του Προτύπου Τάγματος
Ορέστης, μαζί με 15 μαχητές στο άλσος των Κουπονιών. Οι Ριμινίτες όρμησαν σαν θηρία
 πάνω στους αιχμαλώτους
και τους κομμάτιασαν με τις ξιφολόγχες και τους σουγιάδες.
Η ιατροδικαστική έκθεση λέει πως μόνο το πτώμα του καπετάν Ορέστη είχε 50 μαχαιριές
στο στήθος και στο κεφάλι με σουγιάδες και ξιφολόγχες.
Στις 19/12 χωροφύλακες εξετέλεσαν στο σπίτι της οδού Σεβαστείας 24 (Κουπόνια), αφού
τους βασάνισαν απάνθρωπα, τρεις τραυματίες του ΕΛΑΣ.
Την ίδια μέρα εκτελέστηκαν ένας τραυματιοφορέας και άλλος ένας τραυματίας ελασίτης
στη διασταύρωση Σεβαστείας Ιλυσσίων.
Στο σπίτι της οδού Ιλυσσίων 11β εκτελέστηκαν από τους κτηνανθρώπους της χωροφυλακής
άλλοι 4 τραυματίες. Οι κάτοικοι των γειτονικών σπιτιών υποχρεώθηκαν να τους θάψουν
μαζί με άλλα 20 πτώματα εκτελεσθέντων στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου.
Στο άλσος των Κουπονιών εκτελέστηκαν άλλοι 5 αιχμάλωτοι και θάφτηκαν εκεί.
Το Γενάρη τους ξέθαψαν και τους μετέφεραν σε άγνωστη κατεύθυνση. Στην ίδια συνοικία ένας
ενωμοτάρχης της χωροφυλακής δολοφόνησε τον Δ. Ιωαννίδη (Παμφηλίας 9), επειδή βρέθηκε
πάνω του μια προκήρυξη με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου.
Στις 17/12 στη μάχη του Αρδητού οι Σκόμπηδες σήκωσαν λευκή σημαία και ύπουλα
τραυμάτισαν τον ελασίτη Γκίκα. Τον κατακρεούργησαν έπειτα με τους σουγιάδες.
Στις 25/12 μια ομάδα αντάρτες απομονώθηκε και αιχμαλωτίστηκε στο εργοστάσιο Φιξ. Οι
Εγγλέζοι τους έβγαλαν τα μάτια με τις ξιφολόγχες και έπειτα τους έσφαξαν σαν τα τραγιά.
Ενός ελασίτη που παρακολουθούσε κρυμμένος τη φριχτή αυτή σκηνή άσπρισαν τα μαλλιά
μέσα σε λίγα λεπτά.

Στις 29/12 στην τελευταία μάχη της Καισαριανής πιάστηκε αιχμάλωτος ο ανθ/γός του
αντάρτικου Λάζαρος Κεφαλίδης. Οι χωροφύλακες τον εκτέλεσαν την ίδια μέρα στην οδό
Κριεζώτου. Στην Καισαριανή  ο Νίκος Σταμπούλος πιάνεται αιχμάλωτος αφού εξάντλησε και την τελευταία σφαίρα. Ένας χωροφύλακας τον εκτελεί επί τόπου...
Από τους αιχμαλώτους που πιάστηκαν στην τελευταία μάχη της Καισαριανής δεν έμεινε
κανένας ζωντανός. Οι Ρημινίτες κι οι χωροφύλακες διηγόντουσαν με αφάνταστη κτηνωδία
στους κατοίκους των Κουπονιών πως τους ξεκοίλιασαν με τις ξιφολόγχες. Ένας επιλοχίας
περηφανευόταν πως δολοφόνησε 12 ελασίτες αιχμαλώτους ανάμεσα στους οποίους κι ένα
κορίτσι!  Έπειτα από την άτιμη αυτή δολοφονία, που γίνηκε μπροστά στα μάτια των «συμμάχων»,
λεηλάτησαν όλα τα σπίτια και κάψανε 3 τετράγωνα παράγκες.
Μα, όπως είπαμε, η λύσσα τους δε ξέσπασε μονάχα στους τραυματίες και τους αιχμαλώτους.
Οι όλμοι, το πυροβολικό, τα τανκς και τα αεροπλάνα έκαναν θραύση στους αμάχους.
Οι συνοικίες μας ζούσαν κάτω από καταιγισμό φωτιάς και σίδερου.
Στις 9/12 αγγλικά αεροπλάνα πολυβόλησαν τον άμαχο πληθυσμό στο Δουργούτι με
αποτέλεσμα 3 νεκρούς και 8 τραυματίες
. Την ίδια μέρα αγγλικό τανκ από την οδό Ρηγίλλης
τραυμάτισε δυο γυναίκες στο Βατραχονήσι.
Στις 10/12 αγγλικά αεροπλάνα βομβάρδισαν με δέσμες βομβών την Καισαριανή, την ώρα
που ο κόσμος έκανε ουρά έξω από τους φούρνους. Ταυτόχρονα πολυβόλησαν το Βύρωνα και
την Ν. Ελβετία. Τα θύματα από τον άμαχο πληθυσμό ξεπέρασαν τα εκατό.

Στις 12/12 η Καισαριανή είχε άλλα 40 θύματα από όλμους, οβίδες και πολυβολισμούς. Την
ίδια μέρα στον Υμηττό όλμοι και οβίδες καταστρέφουν τρία σπίτια κοντά στο νοσοκομείο
Ηλέχτρα και τραυματίζουν δυο γυναίκες κι ένα γέρο. Το Μετς βάλλεται από το πρωί μέχρι το βράδυ και κανένα σπίτι σχεδόν δεν έμεινε ανέπαφο. Στις 15/12 πέφτουν όλμοι στο Άλσος Παγκρατίου, στην Πλατεία Πλαστήρα, στον Προφήτη Ηλία. Τα θύματα ξεπερνούν τα 25.
Στις 17/12 οι Εγγλέζοι κατέλαβαν τις πολυκατοικίες του Δουργουτιού, αφού τις έκαναν
κόσκινο με τα κανόνια και τα πολυβόλα των τανκς. Τα μεσάνυχτα έβγαλαν στο δρόμο όλους
τους ενοίκους, ακόμα και γυναίκες με τα νυχτικά τους και με τα μωρά στην αγκαλιά. Τους
συγκέντρωσαν με τους υποκόπανους σε μια γωνιά ενώ οι γυναίκες ούρλιαζαν, τρελές από
τον τρόμο τους και λιποθυμούσαν. Αφού τις τυράννησαν και τις εξευτέλισαν με κάδε τρόπο,
τις άφησαν και κράτησαν τους άντρες. Αυτούς τους οδήγησαν στο γκαράζ της Λυών όπου
τους παρέλαβαν οι Μπουραντάδες. Ενώ τα χτήνη του Μπουραντά τους κακοποιούσαν με
τον πιο απάνθρωπο τρόπο, οι Εγγλέζοι τους σφράγισαν στο μέτωπο με κόκκινη σφραγίδα
και έπειτα τους έστειλαν στο Χασάνι.
Στις 10/12 χτυπήθηκε από όλμο το παιδικό άσυλο της Καισαριανής, παρ' όλο που στη στέγη
του κυμάτιζε μια σημαία του Ερυθρού Σταυρού. Τραυματίστηκε σοβαρά ο Ε. Διαπαρός.
Στις 6/12 βομβαρδίστηκε με όλμους το πολυιατρείο του Βύρωνα. Στις 7 /1 2 η επίθεση
επαναλήφθηκε τη φορά αυτή από αεροπλάνα.
Στις 9/12 χτυπήθηκε το νοσοκομείο Αη Γιάννη. Στις 14/12 οι Σκόμπηδες σκότωσαν στο Μετς
τη νοσοκόμα Έφη Γεωργοπούλου
καθώς και μια άλλη. Στις 15/12 Άγγλοι έπιασαν το υπ'
αριθ. 2517 νοσοκομειακό αυτοκίνητο και αιχμαλώτισαν τους τραυματιοφορείς Π. Αυριλιώνη,
Η. Ματσάτσα, Δ. Σωτηριάδη, Σ. Σαμαρά, Καλογήρου, Ρούσσο και Μ. Σαμαρά που τους
οδήγησαν στο Χασάνι. Το νοσοκομείο «Ηλέχτρα» τις τελευταίες μέρες βομβαρδιζόταν
συστηματικά. Ήταν απερίγραπτες οι σκηνές τρόμου που ξετυλίχτηκαν εκεί μέσα. Αδελφές
φορτωμένες με δυο τραυματίες η κάθε μια κατρακυλούσαν τις σκάλες του υπογείου.
Τραυματίες με τραύματα της κοιλιάς και του θώρακα σερνόντουσαν και ξερνούσαν αίμα
προσπαθώντας να κατέβουν στο υπόγειο. Εκεί στιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο κοίτονταν
τα βασανισμένα σώματα των ελασιτών και των αμάχων. Κάτι τέτοια αίσχη στιγματίζουν τον πολιτισμό και είμαστε βέβαιοι πως όταν η αλήθεια για το  Δεκέμβρη δα λάμψει, ο αγγλικός λαός δα πρέπει να κρύψει το πρόσωπό του από ντροπή. Το κορύφωμα όμως της χτηνωδίας αποτέλεσε ο πολυβολισμός μιας κηδείας. Στις 14/12, ενώ γινόταν η κηδεία 4 θυμάτων από τον άμαχο πληθυσμό και η νεκρική πομπή κατευθυνόταν προς το νεκροταφείο της Ν. Σμύρνης, δέχτηκε επίθεση από τρία σπίτφαϊαρ. Όταν τέλειωσε η επίθεση γύρω από το φέρετρο κοίτονταν 2 τραυματίες και ένας νεκρός, ο παπάς Πέτρος Συνοίκης. Πάνω στα θύματα μετρήθηκαν 30 τραύματα από σφαίρες...
«Άι αγριότητες του Δεκεμβρίου...» φωνάζει η αντίδραση...
Τους απαντάμε: Δεν έγιναν απλώς αγριότητες, έγιναν χτηνωδίες και εγκλήματα που δεν μπορεί κανείς να τα περιγράφει! Αλλά έγιναν από εσάς και τους "συμμάχους" σας! Τώρα μένει ν' απαντήσουμε στην πτωματολογία και τα ηλίθια και αναίσχυντα κατασκευάσματα για σφαγές, λεηλασίες, ανασκολοπισμούς και όλα τα νοσηρά αποκυήματα της εκφυλισμένης φαντασίας της πλουτοκρατίας. Αλλά το μεγάλο «κόλπο» ήτανε η πτωματολογία. Εκεί οι πλουτοκράτες και οι Τόρηδες ξεπέρασαν και τον Γκέμπελς.  Εκεί  συγκεντρώθηκαν όλοι οι νεκροί του Δεκέμβρηαπό τις τέσσερις γωνιές της Αθήνας, του
Πειραιά και των χωριών της Αττικής, αφού πέρασαν από μια ορισμένη επεξεργασία. Η επεξεργασία ήταν ο τεμαχισμός των πτωμάτων για να κατασκευαστούν οι ανύπαρκτες αγριότητες. Έτσι δημιουργήθηκε ο θρύλος των κουβάδων με τα μάτια και των ακρωτηριασμών. Εκλήθη τότε ο ειδικός πτωματολόγος Σερ Γουόλτερ Σιτρίν και άρχισε να τραβάει τα μαλλιά του. Κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να μας κάνει να πιστέψουμε πως ο κ. Σιτρίν αγνοούσε ότι στους ομαδικούς τάφους του Περιστεριού βρίσκονταν περισσότερα πτώματα σκοτωμένων ελασιτών και αμάχων παρά εκτελεσθέντων δοσίλογων. Τα κομματιασμένα από τους όλμους και τις ρουκέτες πτώματα των γυναικόπαιδων της Καισαριανής και του Περιστεριού βρέθηκαν ανακατεμένα με τα πτώματα των δοσίλογων. Τα πτώματα των ελασιτών που έπεσαν για την πατρίδα τους βρέθηκαν στην ίδια τρύπα με πτώματα των δήμιων του Παπαγιώργη και της Γκεστάπο. Μεγαλύτερη βρισιά για τους νεκρούς μας δεν γινόταν!
Να μερικά παραδείγματα που ξεσκεπάζουν την απαίσια βιομηχανία των «εκτελεσθέντων»:
---Ο Γ. Πατιστής αστυφύλακας του ΚΓ' και μέλος της πολιτοφυλακής Υμηττού τραυματίστηκε
στις 27/12 από όλμο στην πλατεία Υμηττού και την επομένη πέθανε. Τον θάψανε στο λοφίσκο της εκκλησίας Πέτρου και Παύλου. Το Γενάρη η οικογένειά του βρήκε το πτώμα του στην Καισαριανή μαζί με άλλα πτώματα «σφαγιασθέντων».
 ---Ο Κ. Μπάμπουλης τραυματίστηκε από όλμο στο Παγκράτι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
του ΕΛΑΣ. Μετά την εγχείριση πέθανε. Στο μεταξύ μεσολάβησε η υποχώρηση και το πτώμα
του βρέθηκε στο Περιστέρι.
---Οι Π. Σωτηριάδης, Δ. Σακελλαριάδης και η αδελφή του, ο Πετράτος, I. Ζήσης, ο Γιαννισαφάκος και η αδερφή του, όλοι άμαχοι που σκοτώθηκαν στο Παγκράτι από όλμους παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση Πλαστήρα σαν «εκτελεσθέντες». Τους τράβηξαν μάλιστα και φωτογραφίες!
---Ο Σ. Αλεξίου, δικηγόρος, στέλεχος του κόμματος δολοφονήθηκε στις 5/12 από χαφιέδες στην
οδό Σταδίου. Οι μάχες που μεσολάβησαν δεν επέτρεψαν στην οικογένειά του να πάρει το πτώμα του. Το Φλεβάρη βρέθηκε στο Περιστέρι το πτώμα του με κομμένη τη μύτη και τα αυτιά και με την επιγραφή: «σφαγιασθείς υπό ελασιτών».
---Ο ταγματάρχης Κανέλης σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα στη μάχη της Εφορίας Υλικού
Πολέμου. Το πτώμα του το πήραν οι Ριμινίτες από τους συγγενείς του δήθεν για να το θάψουν και το Γενάρη το ξέθαψαν και το έστειλαν στο Περιστέρι.
---Ο Στάθης Παπαδάκης 18 ετών από τον Υμηττό (Ερασινίδου 34) τραυματίστηκε το Δεκέμβρη και πέθανε. Οι δικοί του τον έθαψαν στον Άγιο Αρτέμη. Στις 22 του Φλεβάρη η αστυνομία υποχρέωσε τη μάνα του να ξεθάψει το πτώμα του και να το αφήσει εκτεθειμένο για πολλές μέρες στη Ζωοδόχο Πηγή της Καισαριανής.
----Στις 22 του Δεκέμβρη ο Μωϋσής Τσανακαλιώτης ετών 32, (Χρυσοστόμου Σμύρνης 11 Ν.
Ελβετία) σκοτώθηκε από όλμο την ώρα που πήγαινε στον μπακάλη κοντά στου Σαπόρτα που είναι μια γεφυρούλα. Μαζί με τον Τσανακαλιώτη σκοτώθηκαν και δυο γριές. Τον παρουσίασαν σαν δολοφονημένο από τον ΕΛΑΣ και στο μνημόσυνο που έγινε ύστερα από 40 μέρες ο παπάς του Αγ. Δημητρίου Βασίλειος βρήκε την ευκαιρία να κατακεραυνώσει από τον άμβονα «τους μισερούς κουκουέδες δολοφόνους».                                                 
---Τρεις μέρες ύστερα από την αποχώρηση του ΕΛΑΣ από την Αθήνα ένας της Ασφάλειας και τρεις με πολιτικά πήγαν στην οδό Δικαιάρχου στο Παγκράτι και πιάσαν το αντρόγυνο Τσιλιπονίδη. Την άλλη μέρα βρέθηκαν κι οι δυο σκοτωμένοι στο Ζάππειο. Είναι φανερό ποιος τους δολοφόνησε. Οι εφημερίδες όμως γράψαν πως εκτελέστηκαν από τον ΕΛΑΣ!
---Η αδελφή νοσοκόμα Μαρία Πανά υπηρετούσε στο Ασκληπιείο νοσοκομείο Βούλας του
Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Από εκεί ήρθε εθελοντικά στο νοσοκομείο του ΕΛΑΣ Ν. Σμύρνης, όπου προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες. Από τις 20 μέχρι 28 του Δεκέμβρη υπηρέτησε στο συνεργείο του ΕΛΑΣ Υμηττού. Στις 28 του Δεκέμβρη ολόκληρο το προσωπικό του χειρουργείου ξεκίνησε μέσα σε άγρια  χιονοθύελλα για το Κορωπί. . Η ηρωίδα Μαρία Πανά δε μπόρεσε ν' αντέξει και ξεψύχησε εκεί. Στις 26/2/45 οι εφημερίδες «Βραδυνή» και «Ασύρματος» δημοσίευαν την εξής είδηση; «Ο ιατροδικαστής κ. Ψημάρας ανεύρεν εις τον Υμηττόν το πτώμα της νοσοκόμου Μαρίας Πανά, ήτις συλληφθείσα υπό των ελασιτών αφού εκακοποιήθη και εβιάσθη, εξετελέσθη...» Εύγε κ. Ψημάρα!
Υπάρχουν όμως και εκατοντάδες πτώματα αγνώστων που ξεθάφτηκαν και φορτώθηκαν σε
φορτηγά για να πάρουν το δρόμο για το Κατίν.  Όλοι οι τάφοι των ελασιτών και των αμάχων  ανασκάφτηκαν και τα πτώματα εξαφανίστηκαν.
Στις 6/1/45 συνεργεία του Δήμου Βύρωνα ξέθαψαν 50 πτώματα ελασιτών από το αλσύλλιο
της Αγ. Τριάδας.
Στις 10 του Γενάρη ξεθάφτηκαν τα πτώματα 60 ελασιτών και αμάχων που είχαν ταφεί στη
μάντρα του 1ου Νεκροταφείου.
Το Γενάρη ξεθάφτηκαν και από τα Κουπόνια συνολικά 38 πτώματα αιχμαλώτων ελασιτών
που είχαν εκτελεστεί από τους ριμινίτες.
Μετά την αποχώρηση του ΕΑΑΣ όλη η λύσσα των μοναρχοφασιστικών καθαρμάτων
ξέσπασε πάνω στις αδούλωτες Ανατολικές Συνοικίες.  Όλοι οι κάτοικοι της Ανατολικής Αθήνας θεωρήθηκαν εαμοκομμουνιστές και καταδιώχθηκαν σαν τα άγρια θηρία. Χίλιοι πενήντα πιάστηκαν και στάλθηκαν στην Ελ Ντάμπα, δυο χιλιάδες περίπου πετάχτηκαν στα μπουντρούμια του μεταδεκεμβριανού κράτους και βασανίστηκαν με τον αγριότερο τρόπο. Ανάμεσα σ' αυτούς και η ηρωίδα Ευτυχία Μορίκη απ' την Καισαριανή, που οι χτηνάνθρωποι του ΚΑ' τμήματος Κοράκης και σία, αφού αποπειράθηκαν να τη βιάσουν, την πέταξαν φυματική απ' τα βασανιστήρια στις γυναικείες φυλακές!