12/05/2015

Δεκεμβριανά(1944). Ο χώρος της Σχολής Ευελπίδων μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.

αεροφωτογραφια δεκετιας 1920 της ευρυτερης περιοχης του χωρου της σχολης Ευελπιδων, το πεδιο Αρεως, το Γκυζη, το Μουσειο κα
Στα Δεκεμβριανά, την ένοπλη δηλαδή απóπειρα των ανταρτών του ΕΛΑΣ προς κατάληψη της εξουσίας, εναντίον των ολιγάριθμων στρατιωτικών και αστυνομικών τμημάτων που διέθετε η κυβέρνηση Εθνικής Ενóτητας υπó τον Γεώργιο Παπανδρέου, βρήκε το Τάγμα Ευελπίδων έτοιμο να δεχθεί, και αυτó, την επίθεσή τους.



Οι κομμουνιστές συγκέντρωσαν γύρω από τη Σχολή  ένα σύνταγμα του ΕΛΑΣ εφοδιασμένο με πολυβόλα και όλμους από το ύψωμα Στρέφη έως την εκκλησία του Σωτήρος, 500 μέτρα βορειοανατολικά της Σχολής, και ένα εφεδρικό Σύνταγμα στην περιοχή Γκύζη – Γαλατσίου. Οι τρεις Λόχοι της Σχολής, όπου συνολικά βρίσκονταν 23 αξιωματικοί και 183 ευέλπιδες πήραν κατάλληλες θέσεις αμύνης συνεπικουρούμενοι και από αγγλική εφεδρική δύναμη.
Η μάχη ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου.  Στο διάστημα απó 4 έως 9 Δεκεμβρίου, έγιναν αλλεπάλληλες, μάλλον διστακτικές και άκαρπες, προσπάθειες εκπορθήσεως της Σχολής . Η κατάσταση άρχισε να γίνεται κρίσιμη μια εβδομάδα μετά, εξαιτίας της έλλειψης πυρομαχικών και τροφίμων
Στις 9 Δεκεμβρίου ο ΕΛΑΣ πραγματοποίησε επίθεση καλύτερα οργανωμένη εναντιον της σχολής Ευελπίδων. Η πολιορκία λύθηκε με παρέμβαση των Βρετανών που μετέφεραν το προσωπικό της σχολής.Την 11η Δεκεμβρίου, κατóπιν διαταγής, πραγματοποιηθηκε η εκκένωση της Σχολής. Το Τάγμα Ευελπίδων και το αγγλικó απóσπασμα, το οποίο στρατωνιζóταν στη Σχολή, επιβιβάστηκαν σε οχήματα και με τη συνοδεία τριών αρμάτων του τελευταίου, αποσύρθηκαν στα Παλαιά Ανάκτορα (σημερινή Βουλή).
Σχολη Ευελπιδων φωτογραφιας δεκατιας 1920











Οι Ευέλπιδες αποχώρησαν  με απώλειες δύο νεκρούς (Υπολοχαγός Αθανάσιος Ράντος και Εύελπις Δημήτριος Πούλος) και 17 τραυματίες.
Οι κομμουνιστές μπήκαν στη Σχολή με πρωτοφανή μανία και βαρβαρότητα και άρχισαν συστηματική καταστροφή. Κατέστρεψαν το Μουσείο με τα πολύτιμα ενθυμήματα, τη βιβλιοθήκη, τα αρχεία, την εκκλησία, και επέφεραν σοβαρές ζημιές στα κτίρια της Σχολής.
Την 17η Δεκεμβρίου 1944, κατóπιν διαταγής του Γ.Ε.Σ. άρχισε η διάλυση της Σχολής και η διάθεση των Αξιωματικών και Μαθητών της σε ανεξάρτητες Διμοιρίες των Ταγμάτων Εθνοφυλακής.Την 29η Δεκεμβρίου, οι Ευέλπιδες ΙΙας ονομάστηκαν Ανθυπολοχαγοί και οι Ευέλπιδες Ιης Ανθυπασπιστές.
Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβριανού κινήματος έπεσαν για την Πατρίδα έξι Ευέλπιδες.


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1944-1945 (ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ)
Εύελπις ΙΙας Παπαποστóλου Δημήτριος
Εύελπις ΙΙας Χαλκιαδóπουλος Απóστολος
Εύελπις ΙΙας Μαρκουλάκης Μιχαήλ
Εύελπις Ιης Χροναίος Νικóλαος
Εύελπις Ιης Μαμουνάκης Ιωάννης
Εύελπις Ιης Πούλος Δημήτριος
Εύελπις Ιης Χαϊδεμένος Θεóδωρος
Εύελπις Ιης Τσιρίκογλου Παναγιώτης

φωτογραφια δεκαετιας 1980


















πηγες δημοσιευματων
           ----ΕΓΚΟΛΠΙΟ ΕΥΕΛΠΙΔΟΣ, ΒΑΡΗ 2010, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

                  http://arxiokallari.blogspot.gr/2012/04/blog-post_2763.html
         ----ΣΣΕ – Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Ιστορικά Στοιχεία),
              Του Δρ.Ανδρέα Καστάνη, Ταξιάρχου ε.α. Αναπληρωτή Καθηγητή ΣΣΕ.

          ----Χρήστος Παππάς, Η ένδοξη ιστορία της Σχολής Ευελπίδων
               http://xristospappas.blogspot.gr/2012/07/blog-post_6433.html

Συλλογη δημοσιευματων: φωτογραφιζοντας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου