10/31/2014

ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΝΝΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΚΤΩΒΡΗΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1944

 Η Επιχείρηση «ΜΑΝΝΑ» 
τον Οκτώβριο του 1944

Κόκκαλης Γεώργιος, ιστορικός


Πρώτο μερος: Εισαγωγή
Το μέτωπο της Μεσογείου απέκτησε μια ιδιαίτερη κινητικότητα από την αρχή του 1944.  Για τους Βρετανούς που ανησυχούσαν σφόδρα για την ενδυνάμωση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (Ε.Λ.Α.Σ.) και την πρωτοβουλία των κινήσεων που είχε στην ύπαιθρο αλλά και στις πόλεις, αποτέλεσε από τον Φεβρουάριο του 1944 πρώτιστης προτεραιότητας η διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος – προς όφελός τους φυσικά -  με ή χωρίς τον βασιλιά, με ή χωρίς την πλειοψηφία των αστών και «αστέγων» πολιτικά, πολιτικών. Μια πληθώρα τεκταινόμενων, όπως η δημιουργία της Π.Ε.Ε.Α. , το κίνημα του στρατού και ναυτικού στην Μέση Ανατολή, η διάλυση του 5/42 του Ψαρρού, οδήγησε τους Άγγλους σε τακτικούς ελιγμούς εγκλωβισμού του ΕΑΜ, συμμετοχής του σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως ήταν οι συμφωνίες του Λιβάνου και λίγο αργότερα της Καζέρτας. Όπως κάθε διπλωματική «πίεση» του ισχυρού απέναντι στον ασθενέστερο, όπως αυτό καταγράφεται σε διεθνή κλίμακα, συνοδεύεται επίσης και με τακτικές επίδειξης στρατιωτικής ισχύος και δημιουργίας εντυπώσεων περί άμεσης ανάληψης δράσης και κατοχής νευραλγικών σημείων στην περιοχή του πείσμονα αντιπάλου.

Το σχέδιο με την ονομασία «ΜΑΝΝΑ» αποτέλεσε το στρατιωτικό σχέδιο επιστροφής της εξόριστης «εθνικής» κυβέρνησης Καϊρου και Βρετανών. Η 2η Ανεξάρτητη Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών (2nd Independent Parachute Brigade) αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος και τα 70 περίπου μεταγωγικά αεροσκάφη της 51ης Πτέρυγας Μεταφορών της American.Air.Force. (A.A.F.)  τον απαραίτητο αεροπορικό στόλο εφαρμογής  της «πολιτικής των κανονιοφόρων». Η επιχείρηση «ΜΑΝΝΑ» έχοντας διαπιστευτήρια την προσυμφωνημένη συμφωνία της Καζέρτας και  την υπαγωγή των αντάρτικων σχηματισμών υπό την διοίκηση ενός στρατηγείου άνευ αποστολής (βλ Στρατηγείο Μέσης Ανατολής) έλαβε χώρα στην ζώνη προσγείωσης Μεγάρων στις 14-18 Οκτωβρίου 1944. Η μαζική βρετανική στρατιωτική αποστολή των «κόκκινων μπερέδων» έφερε και ένα πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό, βιαστικής επινόησης και αναποτελεσματικό. Και σε αυτό το πρόγραμμα σημαντική συμβολή είχε η RAF καθώς και η A.A.F.  Για πρώτη φορά στην ημιανεξάρτητη πολιτική ιστορία του ελληνικού κράτους η επαναφορά της χώρας σε καθεστώς εξάρτησης θα γινόταν υπό την ισχύ που πρόσφερε η κυριαρχία των αιθέρων από τη Royal Air Force


Δεύτερο μέρος:
Με επιμέλεια  του Κασιμάτη Μανώλη, φωτογράφου – ερευνητή παρουσιάζεται και αναλύεται το έργο των φωτοκινηματογραφικών στρατιωτικών τμημάτων της επιχείρησης με δημοσίευση του φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού.Το υλικό, τμήματα του οποίου πρώτη φορά παρουσιάζονται, πρόερχεται απο βρετανικά αμερικάνικα αρχεία , ενώ αναγράφονται και μερικά ονόματα  στρατιωτικών φωτογράφων και κινηματογραφιστών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου