8/05/2015

Φωτογραφιες απο λευκωματα/βιβλια της 4ης Αυγουστου




1936-1940
Τα πρωτα βηματα της προπαγανδιστικης φωτογραφιας στην Ελλαδα απο το καθεστως της 4ης Αυγουστου. Συλλογη φωτογραφιων απο τα λευκωματα και βιβλια του μεταξικου καθεστωτος.
 / επιμελεια: φωτογραφιζοντας

Ο Ιωάννης Μεταξάς στο όραμα του «Τρίτος Ελληνικός Πολιτισμός»  προσπάθησε να κάνει μια σύνθεση του αρχαίου, του βυζαντινού και του σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού. Οι διάφορες εκδηλώσεις που διεξήγονταν από την μία είχαν δημοτικούς χορούς και από την άλλη αναβιώσεις με αρχαϊκές ενδυμασίες όπως οι εορτές του Παναθηναϊκού Σταδίου.  
φωτογραφος NELLY`S
Συμπαθούντες και εργασθέντες στην προσπαθεία του Μεταξά να επιβάλει το όραμα του,  ήταν ο Αγγελος και η Εύα Σικελιανού, η Αγγελική Χατζημιχάλη, ο εικαστικός Κωνσταντίνος Παρθένης που έκανε το σήμα της 4ης Αυγούστου, η φωτογράφος NELLY`S (η οποία ανέλαβε μάλιστα την φωτογραφική προώθηση του καθεστώτος με εστίαση όχι μόνο στη τουριστική ιδιαιτερότητα που  πρόσφερε η Ελλάδα αλλά πρωτίστως σε συνδιασμό με τα αρχαία μνημεία, την αρχαϊκη καταγωγή  των Ελλήνων, ακολουθώντας την κατεύθυνση που υπήρχε ήδη στα αντίστοιχα καθεστώτα  της φασιστικής Ιταλίας και της Ναζιστικής Γερμανίας) . Αλλες προσωπικότητες ήταν: οι Κωνσταντίνος Δοξιάδης,  Πρόδρομος Μποδοσάκης, Κωστής Μπαστιάς, Αρίστος Καμπάνης.
Για τους εικαστικούς καλλιτέχνες να αναφερθούν επιπλέον:
ο ζωγράφος και καθηγητής Κωνσταντίνος Παρθένης(1878-1967), ο γλύπτης Μιχαήλ Τόμπρος(1889-1974) και ο χαράκτης Αγγελος Θεοδωρόπουλος αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα στην Μπιενάλε Βενετίας (1938).
Ο εικαστικός Νίκος Εγγονόπουλος το 1938 συνεργάζεται με τον Δημήτρη Πικιώνη  σε μακέτες αρχοντικών (κατασκευές με χορηγία του Υφυπουργού Τουρισμού). Λίγους μήνες μετά όταν κυκλοφορεί το Λεύκωμα Ελληνικής Μόδας που περιλαμβάνει και δικά σχέδια, έχει σχεδιάσει το εξώφυλλο. Επίσης κατασκεύασε μετάλλιο για λογαριασμό του Υφυπουργείου Τύπου και Τουρισμού.  Συμμετείχε σε ομαδική έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών στην Ν.Υόρκη. 
Ο εικαστικός/ζωγράφος  Γιάννης Μηταράκης (1898 - 1963) συμμετείχε με έργο του στην παγκόσμια έκθεση Νέας Υόρκης (1939) και  αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στην Μπιενάλε Βενετίας (1940)
Ο εικαστικός/ζωγράφος  Γεράσιμος Σταματελάτος/Στέρης Γεράσιμος (1898 Διγαλέτο Κεφαλλονιάς - 1987 Νέα Υόρκη)   το 1938 κατόπιν διαγωνισμού αναλαμβάνει τη διακόσμηση του ελληνικού περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση το 1939. Το ελληνικό περίπτερο διακοσμούν 4 μεγάλες τοιχογραφίες του, με θέμα την ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού.
Αλλα και η φωτογράφος NELLY`S είχε  αναλάβει και αυτή να εικονογραφήσει  (με μεγάλα φωτοκολάζ) το ελληνικό περίπτερο στην Ν Υόρκη.

 φωτοκολλάζ  NELLY`S
 Οπως αναφέρει αποκαλυπτικά η Κατερίνα Ζαχαρία, Τακτική Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας και Αρχαιολογίας του Loyola Marymount University, Los Angeles.
"Η Κορύφωση της μεταξικής προπαγάνδας υπέρ της Ελλάδας αποτελεί το Ελληνικό Περίπτερο στην Παγκόσμια Έκθεση του 1939 στη Νέα Υόρκη. Το Ελληνικό Περίπτερο, διαμορφωμένο ως πρεσβεία προώθησης της εθνικιστικής ιδεολογίας του καθεστώτος Μεταξά, «έστησε» γιά τους επισκέπτες του ένα «δοξαστικό» εθνικιστικό μάθημα ιστορίας της Ελλάδας, θέτοντας τις βάσεις για το εθνικιστικό όραμα του «Τρίτου Ελληνικού Πολιτισμού». Ο Θεολόγος Νικολούδης, Γραμματέας του Υπουργείου Τύπου και Τουρισμού, ανέθεσε στην Nelly΄s να διακοσμήσει το Ελληνικό Περίπτερο με το φωτογραφικό υλικό της. Η Nelly΄s προετοίμασε τέσσερα φωτογραφικά κολάζ που αποτελούν ένα σκηνικό/ερμηνευτικό πλαίσιο γιά τα υπόλοιπα πολιτισμικά εκθέματα του Ελληνικού Περιπτέρου."


 συλλογή στοιχείων / φωτογραφιζοντας 
 http://eteriafotografizontas.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου